• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Tiszteletem,

29 éves férfi vagyok, az utóbbi hetekben már jó ideje az alábbi problémáim vannak (eddig nem érzékeltem ezeket):

Reggel gyors szívverés (85-110), ami dél tájékára nyugalmi állapotban kb 75, aztán érdekes módon szinte mindig ebéd után...

... (normális, nem kiadós étkezés) megint felmegy a pulzusom (nyugalmi 80-90), ami kb. olyan fél 5 felé ismét 80 alá esik. Vacsorázás után és este már mindig 80 alatt van (általában 70-80). Vérnyomás ilyenkor bal karon mérve kb 120-139/70-80.
Ezek nyugalmi, ülő helyzetben mért értékek.
Ami jobban aggaszt, hogy amikor ülő helyzetből felállok, heves szívdobogás tör rám, szinte érzem a mellkasomon, nagyon gyorsan ver. Ha kicsit lassan sétálok utánna, megállok pár percre még mindig úgy ver s megmérem állva (vagy akár a felülés után állva), nagyon megugrik a vérnyomás és a pulzus is. Azt értem, hogy mozgásra emelkednek az értékek, de szerintem felálláskor és pár lépésre nem volna szabad annyira dobogni a szívemnek és felugrani a vérnyomásnak... Megjegyzem vékony testalkat vagyok, az utóbbi években az ülő munka miatt szinte alig mozogtam (edzetlenség?)...
Ilyenkor az alábbi értékeket kapom felülés vagy pár méter lassú séta után: 150-170/79-93 vérnyomás, és a pulzus 88-105.
Mikor már gyorsan ver, akkor mellkasi nyomást, légszomjat is érzek, gyakori már enyhe mozgás során, emiatt már alig merek felkelni is.
Ha felálláskor ilyen értékeket mérek, akkor mennyi lehet közönséges mozgáskor (pl. bevásárlásnál is érzem, hogy nagyon ver a szívem).
A jobb karomon mért vérnyomás viszont szinte mindig 20-28Hgmm magasabb mint a bal oldalon... Pl. bal oldal: 119/72, jobb oldalon 139-142/86.
Ami még zavar, hogy nagyon gyakran érzek extraszisztolékat s a vérnyomásmérő is jelzi a zavart...
Hidegek a végtagjaim, főleg a lábak, a kezek csak ritkán, a hideg lábak ilyen picit izzadnak is, bár többnyire estére már a lábfej és a lábujjak is bemelegszenek érdekes módon, ilyenkor viszont a lábszárak hátsó része hideg tapintásra.
Nyugalmi EKG többször sinus tachycardiát állapított meg, Holter EKG szintén (48-136, átlag 78, VES 72, SVES 16, KES 0, ST eltérés nem). Szívultrahangon nem találtak semmi kórosat, bár akkor is gyorsan vert a szívem, ilyenkor is megbízható az echo?
Eddig stressz és edzetlenségre fogták, Isoptin 240-et szedek, reggel fél tabletta, de eddig nem nagyon segített.
Nagyon félek, hogy mi lehet a háttérben, tartok a koszorúér-betegségtől és a szövődményeitől vagy esetleg aorta-szűkület, meszesedés a 2 karon mért eltérő vérnyomásértékek miatt...
Válaszát előre is köszönöm!


VÁLASZ


A panaszainak, a jelenségnek az okát adni nem tudom. Nem gondolom, hogy szervi szívbetegsége lenne. Az aggodalmai nem látszanak megalapozottnak, ugyanis a billentyűhibákat, aortaszűkületet az ultrahang kimutatja. Fiatal korban nem jellemző a koszorúér betegség és ellene szól a holter eredménye is, ha nincs arra hajlamosító tényező (genetikai, súlyos cukorbetegség, elhízás, dohányzás, jelentősen emelkedett vérzsír értékek). Részben a szívműködésre, részben az erek állapotára is jelentős befolyással bír az idegrendszer, a hideg végtagok stb. ezzel is magyarázhatóak. Bizonyos hormonális eltérések is okozhatnak a vérnyomásban vagy pulzusszámban jelentősebb eltéréseket. Azt gondolom, hogy az Ön esetében is inkább ilyen, esetleg külső (vagy belső, lelki) tényezőkkel kell számolni. A vérnyomásérték, a pulzusszám normálisan is tág értékek között változhat. Felálláskor gyakorta esik a vérnyomás, szaporább a szívműködés, ami néhány perc alatt normalizálódik. Véleményem szerint is első sorban az életmódjával lehet a panaszait megmagyarázni és kevéssé kellene tartania valamiféle súlyos betegségtől. A nagyon szoros önmegfigyelés káros is lehet, már a tudat, hogy mi fog történni, kiválthatja a tüneteket. Ezt a kört nehéz ugyan megváltoztatni, mert mint említettem, az életmóddal lehet összefüggésben.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink