• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Vérnyomás jeligére

Orvos válaszol

Üdvözlöm! A tanácsát szeretném kérni! A szemorvosom megmérte a szemem nyomását, aminek az eredménye 2, ami még nem magas, de pont határeset. Lemérte a vérnyomásomat is, ami 150/90 volt.. Mivel ezt az értéket magasnak találta beutalt a körzeti orvosomhoz, aki egyből felírt egy magasvérnyomás elleni gyógyszert, aminek Triassin a neve. Én a gyógyszerszedésnek nem vagyok a híve, 37 évesen nem szeretném a szervezetem hzzászoktatni!Ezzel talán Ön is egyetért!? Reggel este csuklós vérnyomásmérővel mérem azóta a vérnyomásom, a gyógyszert természetesen nem szedem! A mért értékek 120/78 körül vannak, tehát normálisnak mondhatóak!Érdeklődni szeretnék hogy létezik e az a bizonyos monitorozás, ami a nap 24 órájában elenőrzi a vérnyomást és ha igen, ki tudja ezt felírni a részemre? Korházi beutalóval lehet csak igénybe venni? Gyógyszerszedés helyett milyen életmód váltást javasol a magas vérnyomás leszoritására? Közben Rheolsolont is szednem kell, aminek a mellékhatásaként szerepel a magas vérnyomás! Furcsa hogy ezt a körzeti orvosom nem tudja!A csuklós vérnyom,ásmérőt mennyire tartja megbízhatónak? Segítségét előre is nagyon köszönöm!!!

Először a szeméről: nagyon fontos, hogy a szemnyomását ellenőrizzék a szemészeten, mert a glaucoma nem életkor függvénye és nagyon súlyos komplikációkat okozhat.

Másodsorban nem írja, hogy a háziorvos milyen vérnyomásértéket mért. Az mindegy, hogy Ön milyen vérnyomásmérőt használ, ha mindíg azzal mér, akkor a kiugrásokat, változásokat fogja észlelni.
Mégis célszerű ilyenkor a háziorvos asszisztensével egyeztetve "összemérni" az ő készüléküket és az Önét, hogy ne legyen később nézeteltérés. Sokkal nagyobb kérdés az, hogy miért szed Rheosolont 37 évesen rendszeresen? Ha a háziorvos írta fel, akkor azt nem értem, hogy a "veszélyes" kategóriába tartozó Rheosolont folyamatosan szedi, a veszélytelen vérnyomáscsökkentőt pedig nem. A Rheosolon maximum két hétig adható, s bár mellékhatásként emelheti a vérnyomást, de azért magasvérnyomásbetegséget e két hét szedés nem okoz. Ha Ön eldöntötte, hogy Rheosolon-szedés miatt kialakult Önnél magasvérnyomás - amit Ön szerint a háziorvosnak nagyonis tudni kellene! felkiáltójel, akkor pedig hogy lehetséges, hogy a szemész és háziorvos magas értéket mér, Ön pedig nem. Tehát a levelében több az ellentmondás és kritika, mint a lényegi kérdés.

Ha a háziorvosában nem hajlandó megbízni, keressen olyant, akit elfogad. Ez azért is ajánlatos, mert Ön nem rendelhet meg monitorozást, csak az orvos. Amennyiben azt szükségesnek véli és a beteg különben betartja az orvos utasításait. E+z nem az első gyógyszer felírásának pillanatában történik, hanem később, ha többszöri próbálkozás és a beteg együttműködése ellenére sem sikerül beállítani a vérnyomást. Ha pedig 24 órán át megfigyelték a beteget, akkor a kiértékelést is orvosa végzi, s nem a beteg otthon, önmagának. Életmódváltozást nem tudok javasolni, mert nem ismerem az Ön életmódját, tehát nem tudom, min kellene
változtatni. A magasvérnyomás betegsáég kizárólagosan az életmóddal, mint egyetlen oki tényezővel nem függ össze. Mindezekért azt tanácsolom, járjon ellenőrzésre szorgalmasan a szemészetre, tisztázzák a reumatológiai betegségét és a szteroid szedést. Mérjék össze a vérnyomásmérőket és keressen olyan háziorvost, akinek a tudását hajlandó elismerni.
dr Gerencsér Emőke

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink