• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Tisztelt Cím!
35 éves fiatal édesanya vagyok. Hasi és huzamosabb ideje fennálló deréktáji panaszaim miatt került sor CT vizsgálatra. A következők olvashatók a leletemben ....

... A vesék normális helyzetűek. A jobb vese üregrendszere közepes mértékben tágult, a jobb ureter proximalis harmada is tágult, axiális síkban mért legnagyobb keresztmetszete 20x13mm. A jobb ureter a proximalis és a középső harmad határától distal felé már normális átmérőjű, fala a felső és középső harmad határán kissé vaskosabb.
A bal vese középső harmadából ventro-laterálisan egy 25mm átmérőjű cysta emelkedik ki. A bal vese üregrendszere is kissé tágabb a pyeloureteralis átmenetig, a fal itt kissé vaskosabbnak tűnik, ettől distal felé a bal ureter normális tágasságú.
Mindkét vese azonos, jó intenzitású kontrasztanyag telődést és kiválasztást mutat. Kő a felső húgyutakban nem látható, az uretereken külső compressióra utaló jel sem ábrázolódik.
A húgyhólyag vékony falú, jól telt, körülírt falmegvastagodás vagy intraluminális kóros képlet nem mutatható ki.
Jobb oldalon a leképezésre került basalis tüdővolumenben néhány vékony köteg, bal oldalon S9-ben egy 5mm-es subpleuralis nodulus figyelhető meg, residualis eltéréseknek felelhetnek meg. Pleuralis vagy pericardialis folyadék nem került leképezésre.
Kérem, szíveskedjen nekem "lefordítani", hogy megértsem mit jelentenek a megállapítások. Kérdésim: Milyen betegségre utalnak a fenti megállapítások? Milyen további vizsgálatok szükségesek? Mi a legsürgősebb teendőm? Válaszát megköszönöm.
Tisztelettel: Anyóca


VÁLASZ


Csak ismételni tudom a leírtakat, amelyek érthetőek, mindkét vesében a vesemedence és a húgyvezeték felső harmada tágabb ( főleg a jobb oldalon), a húgyvezeték fala vaskosabb. Ezek lehetnek fejlődési variációk következményei. Ettől lefelé normálisak a húgyvezetékek, a hólyag is. A bal vese cisztája ártalmatlan jelenségnek látszik, ami a középső harmadban helyezkedik el. A jobb tüdő alsó területén régebbi gyulladásos folyamat maradványát írták le. A leírtak alapján konkrét betegségre biztonsággal következtetni nem lehet. A további vizsgálatok megtervezése minden lelet és előzmények, panaszok, tünetek ismeretében a családorvos feladata. Keresse fel kezelőorvosát aki – ha indokoltnak látja – a további vizsgálatokat (esetleg izotóp, ultrahang, urológiai) megszervezheti.

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink