• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

volt egy részleges külső bokaszalag szakadásom

Orvos válaszol

Tisztelt Doktor Úr/Nő! Én egy 16 éves gimnazista fiú vagyok, aki nagyon szeret focizni. 2009. November 1.-én volt egy részleges külső bokaszalag szakadásom. Ezután 3 hónapot nem mozogtam, tesiztem semmit. Mikor már éreztem, hogy rendben vagyok, elkezdtem járni futni. Nem is éreztem, hogy fájna, tehát a rá következő 1 hétre, beneveztem osztálytársaimmal egy focikupára. Nem szerettem volna annyira erőltetni, ezért nem is játszottam sokat. De az egyik meccsen beálltam, és egy kemény belépő után elkezdtem fájlalni a bal lábamat az ágyékomnál. Nem fájt annyira, csak egy nagyon kicsikét. Gondoltam hogy ez semmiség. Tehát a következő meccsen is játszottam, csak sajnos megerőltettem, és ezután iszonyatosan fájt a lábam. Tehát ezután + 1 hónapot megint kihagytam. 1 hete kezdtem el megint edzeni, mivel már nem éreztem, hogy fájna a bal ágyékom. Ezután az edzés egész jó volt, nem fájt semmim, és nem is éreztem, hogy jelentkezni is fog valami. De hogy jobban edzésbe tartsam magam
at, biciklivel mentem iskolába. A távolság 4-5 km lehet az iskolába az otthonomtól. De úgy néz ki ez sem vált be, mivel a szerdai edzésem után, megint kezdtem érezni, hogy fáj a lábam, csak most nem a bal, hanem a jobb ágyékom. Gondoltam, ha pihentetem, pénteki edzésre csak jobb lesz. A bemelegítésnél nem is fájt, de mikor a kapura lövésekhez érkeztünk, megint iszonyatosan fájni kezdett, de ezután már nem erőltettem, mert tudtam, hogy rosszabb lesz tőle. A kérdésem a Doktor Úrhoz/Nőhöz, hogy a sok sérülés mitől lehet? Talán attól, hogy most vagyok növésben? Vagy az edzés hiánya?
Köszönettel:

A boka sérülése után valószínüleg nem volt kellő idő a regenerálásra, és az ismételt edzés is nagy megterhelésnek teszi ki mindkét alsó végtagot. A növekedés sem fejeződött be Önnél, mert az 18 éves kor után fog csak teljesen befejeződni, esetleg csak 21 éves korban. Az edzést csak fokozatosan szabad sérülés és kihagyás után megkezdeni. Azaz a terhelés csak fokozatosan növelhető. Szükséges gyógytornász és az edző bevonása is az edzés program kialakításához.
Tisztelettel: Dr.Melly András baleseti sebész

www.emineo.hu

Lapszemle

Legolvasottabb cikkeink