• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

2,5 milliárd forint uniós forrást nyert el az onkológiai intézet

Regionális hírek 2022.03.08 Forrás: MTI
2,5 milliárd forint uniós forrást nyert el az onkológiai intézet

A jelenlegi fejlesztések az onkológiai diagnosztika és a terápia több területét is érintik.

Daganatdiagnosztikai eszközpark fejlesztésére nyert el 2,5 milliárd forintos forrást az Országos Onkológiai Intézet az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében - jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten. Kásler Miklós a sajtótájékoztatón azt mondta, az onkológiai intézet fejlesztése nemcsak a betegek gyógyulása miatt rendkívül fontos, hanem az intézet fejlesztése az országos onkológiai képzésben, továbbképzésben is hangsúlyos szerepet kap, valamint a "nemzetközi helytállást" is biztosítania kell.

A jelenlegi fejlesztések az onkológiai diagnosztika és a terápia több területét is érintik - tette hozzá, kiemelve azt a mammográfiai készüléket, amely a képalkotáson kívül szövettani mintavételre is alkalmas.

Ezen túl tömegspektrométer, génszekvenáló készülék, három operációs torony, operációs mikroszkóp, ultrahangkészülékek, MR-készülék és 3D-s röntgenberendezés is gazdagítja az intézet műszerparkját - ismertette a miniszter.

Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a beszerzett eszközöket bemutatva azt mondta, a pályázaton elnyert pénzt a daganatok diagnózisához, a minimális invazív sebészet szélesebb körű alkalmazásához szükséges beszerzésekre, és a sugárterápiás eszközpark korszerűsítését elősegítő beruházásra fordítják.

Hozzátette: a nagy értékű eszközbeszerzés is hozzájárul a nemzeti rákellenes program fő célja megvalósításához, a daganatos halálozás csökkentéséhez. A pályázat lezárása szeptember 30.

Pokorni Zoltán, a XII. kerületi polgármestere, az onkológiai intézettel összefüggésben felvetette a nehézkes parkolást, amit ott dolgozók, a betegek és a betegeket látogatók visszatérő problémájának nevezett.

Hangsúlyozta: a nagy, központi fejlesztéseknél fontos a takarékosság, de hogy mindig "lehúzzuk a parkolásra szánt költségeket, az hosszú távon nem fenntartható". Példaként az Országos Gerincgyógyászati Központot említette, ahol 250 férőhelyes mélygarázst létesítenek az új épület alá.

Pokorni Zoltán a városrész egészségügyi ellátásáról beszámolva elmondta, az elmúlt hat évben sikerült majdnem az összes felnőtt és házi gyermekorvosi rendelőt felújítani és új eszközökkel felszerelni. A Szilágyi Erzsébet fasor elején lévő épület felújítása jelenleg is tart, de reményeik szerint nyár végére, őszre elkészülnek ezzel a rekonstrukcióval is. Ezekben a beruházásokban nagy szerepet játszott az Egészséges Budapest Program kerületre eső anyagi része - tette hozzá.

Közölte: még ebben az évben szeretnék tovább bővíteni a betegelőjegyzési informatikai rendszert, amelyhez eddig három háziorvosi telephely csatlakozott. A tervek szerint ezt a rendszert össze kívánják kötni a Kútvölgyi úti szakrendelővel is.

Legolvasottabb cikkeink