• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

3D laparoszkópos tornyot kapott a debreceni gyermekgyógyászati klinika

Regionális hírek 2024.03.19 Forrás: MTI
3D laparoszkópos tornyot kapott a debreceni gyermekgyógyászati klinika

Az eszköz használatával a műtéti idő 25 százalékkal csökkenhet, ezáltal a narkózis is, de a vérzés mennyisége is kevesebb lehet.

3D laparoszkópos tornyot adományozott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikájának több mint 40 millió forint értékben a Gyermekgyógyászati Klinika 3 alapítványa és több helyi cég - jelentette be kedden az ünnepélyes átadón Szabó Tamás klinikai igazgató.

Szabó Tamás, aki a "Gyermekeinkért" Alapítvány kuratóriumi elnöke is, elmondta, az eszköz előző nap érkezett meg, végleges helyére a gyermeksebészeti klinika új épületének átadása után kerül.

Tájékoztatójából kiderült, a 42 millió forint értékű eszközt példaértékű összefogás eredményeként vásárolták meg. Az árát fele-fele részben a 3 alapítvány és a két nagy cég, a CATL Debrecen és a Tranzit-Food Kft. adományozta.

A 3D laparoszkópos torony használatával a képalkotás minősége javul - fejtette ki az igazgató, aki hozzáfűzte, a Tranzit-cégcsoport 10 éve folyamatos támogatója a gyermekgyógyászati klinikának.

Sidló Noémi, a CATL Debrecen kommunikációs menedzsere aláhúzta, cégük nemzetközi szinten részt vesz fontos társadalmi programokban. Amikor értesültek a klinika felhívásáról, rögtön a kezdeményezés mellé álltak, hiszen a klinika szakemberei a jövőt építik, s a CATL is hozzájárul a cél megvalósításához. A gyár húszezer euróval támogatta az eszközbeszerzést.

Szabó Miklós, a Tranzit-Food Kft. tulajdonosa azon meggyőződésének adott hangot, hogy a cég által 10 éve folyamatosan nyújtott támogatás jó helyre kerül. Mint fogalmazott, a klinika mellett más gyermekintézményeket is támogatnak, s reméli, a jó példa ragadós. Kiss Csongor, egyetemi tanár, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, az alapítvány 1990-ben jött létre, s az eltelt időszakban több mint 400 millió forinttal segítették az itt folyó munkát. A daganatos betegek esetében nagy segítség ez - hangsúlyozta.

Szegedi István egyetemi docens, a Remény a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi tagja elmondta, az alapítványt Zsupos Sándor szülő hozta létre azzal a céllal, hogy ne csak a családokhoz jusson el a támogatás, hanem az intézményekhez is.

Szabó Levente gyermeksebész kifejtette, a 3D laparoszkópos torony nélkülözhetetlen a gyermeksebészetben. Kifejtette, a műtéti idő 25 százalékkal csökkenhet, ezáltal a narkózis is, de a vérzés mennyisége is. Naponta több gyermeket tudnak majd műteni ezzel az eszközzel - mondta.

(MTI/Czeglédi Zsolt)

Legolvasottabb cikkeink