• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

  • Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

   Országszerte fejlesztik az egynapos sebészeti részlegeket

8 év után újra Orosházára érkezik a Richter Egészségváros

Regionális hírek 2022.05.17 Forrás: Weborvos
8 év után újra Orosházára érkezik a Richter Egészségváros

A lakosság aktivitásán múlik, sikerül-e elérni a nap végén a kitűzött adománycélt: a szülészeti műtőlámpa és az újszülöttellátó-asztal beszerzését.

2014 után újra Orosháza adhat otthont az Egészségváros programjának, ahol a szervezők több mint 30 sátorban ingyenes szűrésekkel, egészségügyi tanácsadásokkal és ismeretterjesztő előadásokkal, fitnesz- és családi programokkal várják a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt - hangzott el a program beharangozó sajtótájékoztatóján.

„Felelős gyógyszergyártó vállalatként kiemelt figyelmet fordítunk a magyar lakosok egészségtudatosságának erősítésére, a prevenció fontosságának hangsúlyozására, és hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendszeres szűrés életet menthet! 13 évvel ezelőtt olyan programot szerettünk volna indítani, mely erre a három pillérre épül, és hatékonyan meg tudja szólítani a lakosokat. Az Egészségváros egyedisége abban rejlik, hogy egy napon tudunk lehetőséget nyújtani nemcsak az egészség megőrzéséhez kapcsolódó előadások, beszélgetések meghallgatására, de fontos szűréseken és tanácsadásokon való részvételre is. Mindezt várakozási idő, időpontfoglalás nélkül, ingyenesen” – nyilatkozta, a Richter Gedeon Nyrt. PR és kormányzati kapcsolatok osztály csoportvezetője. Gál-Olasz Sarolta

Dávid Zoltán, Orosháza Város polgármestere elmondta „Mi lokálpatrióták vagyunk, szeretjük ezt a várost - idén áprilisban ünnepeltük Orosháza újratelepítésének 278. évfordulóját -, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy óvjuk, gyarapítsuk, szolgáljuk az otthonunkat. Orosháza közössége hisz az összefogás erejében, megtapasztalhattuk már nem egyszer, hogy mi mindenre képes a közös akarat, és ezt az erőt csak még jobban megacélozta a járványhelyzet, valamint a háború elől hozzánk menekülők megsegítése. A Richter Egészségváros kiváló lehetőség arra, hogy úgy tegyünk önmagunkért valamit, hogy azzal egyben a kórházat, annak közösségét is segítsük. Nem kell ennél nagyobb motiváló erő! Szeretjük a kórházunkat, mindig is szívügyünk volt és lesz a helyi gyógyító intézmény és hálásak vagyunk az ott dolgozóknak is az elhivatott, sokszor erőn felüli szolgálatért, amit értünk nap nap után vállalnak.”

A programsorozatnak május 28-án Orosháza lesz a 89. állomása. Az eddigi eseményeken összesen több mint 210 ezren vettek részt az ingyenes szűréseken, tanácsadásokon, melynek köszönhetően a programban eddig résztvevő egészségügyi intézmények összesen több mint 454 millió forint támogatást kaptak a magyar gyógyszergyártó vállalattól.

„Kórházunk Szülészet Nőgyógyászati Osztálya az elmúlt időszakban többször is elnyerte a Családbarát Kórházi Osztály elismerést. Ez pedig arra ösztönöz bennünket, hogy tovább fejlesszük a műszerparkot. Egy gyermek érkezése a legnagyobb öröm a családban, nekünk pedig azt kell biztosítani, hogy a születéskor a lehető legjobb ellátást kapja a baba és az anya egyaránt, ezért szülészeti műtőlámpa és újszülöttellátó-asztal beszerzését tűztük ki adománycélnak” – mondta Dr. Duray Gergő, az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.

Ingyenes szűrések és tanácsadások

A tanácsadások és előadások mellett ingyenesen elérhető számos szűrés – mint például prosztataszűrés (PSA), csontritkulásszűrés, koleszterinszint- és vérnyomásmérés, szív- és érrendszeri kockázatokhoz kapcsolódó felmérés, érszűkület-vizsgálat, neuropátiaszűrés cukorbetegeknek. Ezen felül minden korosztály számára fontos egészségügyi tanácsadások vehetők igénybe nőgyógyászati témakörben (fogamzásgátlás, változókor, kismama-tanácsadás, meddőség, mell-önvizsgálat), memóriazavarral, szorongással, depresszióval kapcsolatos kérdésekben, illetve gyógyszerészeti témákban is. A gyógytorna sátorban az óránként induló foglalkozások mellett egész napos tanácsadással állnak rendelkezésre a szakemberek a helyszínre látogatók számára. A Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet jóvoltából vércukorszintméréssel, dentálhigiénés, prevenciós és mentálhigiénés tanácsadással egészült még ki a szűrések és tanácsadások listája.

Az orosházi Richter Egészségváros keretein belül véradásra is sor kerül: a Magyar Vöröskereszt munkatársai várnak minden véradót a Polgármesteri Hivatal épületében 10 és 15 óra között.

Tartalmas egészségprogramok mindenkinek

A Richter Egészségváros orosházi állomása is az Egészségséta programponttal kezdődik.

A séta résztvevői dupla, 600 forint értékű részvételi ponttal járulnak hozzá az adomány gyarapításához. A program 9 órakor indul Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Kórház utcai bejáratától az Orosházi Fúvószenekar kíséretében, így a résztvevők közösen érkezhetnek a hivatalos megnyitóra a Szabadság térre.

A Richter a Nőkért sátorban olyan nagy érdeklődésre számot tartó témákkal találkozhatnak az érdeklődők, mint az alkalmazkodókészség a változások megélése, Szily Nóra közismert pszichológus szakembernek köszönhetően. Jaksity Kata közéleti személyiség, aki a civil társadalomban is fontos kezdeményezések elindítója, kiemelten az egészségtudatosság fontosságáról, a lelki egyensúly megőrzéséről tart motivációs előadásokat. 16:15-től pedig Dr. Orvos Nelli egészségügyi szakjogász mesél általánosságban, közérthetően a betegjogokról.

Az Agora előadósátorban a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet szakemberei sokszínű előadásokkal várják a helyszínre látogatókat. Olyan témákat boncolgatnak, melyek hasznos információval szolgálnak az egészségtudatos mindennapokhoz és a preventív szemlélet kialakításához. Szó lesz többek között a csontritkulás megelőzéséről és kezeléséről, a memória működéséről, illetve a lelki egészség fontosságáról is.

Szintén az Agora előadósátorban vetítik 13:30-tól a Richter Gedeon életéről szóló Nem tűntem el című dokumentum játékfilmet is, melynek főszerepében Rudolf Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész látható. Mivel idén ünnepeljük a vállalat alapítójának, Richter Gedeon születésének 150. évfordulóját, így erre emlékezve is kvízekkel, nyereményjátékokkal készülnek a szervezők.

Az egészségtudatosság és prevenció mellett a szórakozásra is lesz lehetőség: délelőtt a Csillag születik tehetségkutatóból is ismert Szabó Ádám lép színpadra, 14:20-tól pedig Béres Alexandra, fitnesz-világbajnok mozgatja meg az érdeklődőket. A legkisebbek számára játszóház, gyermeksarok és bábszínház is települ a Szabadság térre.

Online pontgyűjtés a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet számára

A Richter idén is gondoskodik arról, hogy azok is részesei lehessenek az eseménynek, akik nem tudnak a helyszínre látogatni, személyesen részt venni az Egészségvároson. A Richter Egészségváros - Orosháza hivatalos Facebook-eseményben, valamint a Richter Egészségváros Facebook-oldalán szinte folyamatosan követhetők élőben az egészségmegőrzéshez kapcsolódó beszélgetések és előadások. Ezúttal a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet saját Facebook-oldalán is közvetítésre kerülnek az előadások, és az ott leadott kedvelések, hozzászólások és megosztások szintén értékes adománypontokat érnek.

Így azok is tehetnek a saját egészségük megőrzéséért, akik nem tudnak kijönni a Szabadság térre. Illetve az előadások aktív követésével a kórháznak szánt alapadomány összegét is gyarapíthatják, hiszen a virtuális pontok is 300-300 forinttal növelik a nap végén a 3.500.000 forint értékű alapadomány összegét, és közös erővel valósulhat meg a célul kitűzött szülészeti műtőlámpa és újszülöttellátó-asztal beszerzése.

Legolvasottabb cikkeink