• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A Covid kezelési protokolljában már régóta szerepel a heparin

Egészségpolitika 2022.01.31 Forrás: MTI-OS
A Covid kezelési protokolljában már régóta szerepel a heparin

Az első hazai Covid terápiás ajánlásokban is szerepelt a heparin készítmények adása a súlyos, életveszélyesállapotú betegek számára.

Egy ismert közösségi oldalon félrevezető, megtévesztő cikk terjed a heparin készítmények járványügyi alkalmazása témakörében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezért az alábbi közleményt adta ki:

"A heparint, mint véralvadásgátló molekulát 1916-ben fedezték fel és néhány évized múlva már a heparin alapú véralvadásgátló az érelzáródás kezelésének alapvető részévé vált. Alkalmazták az alacsony molekulasúlyú heparin készítményeket az alsó végtagi, szív koszorúerek és tüdőerek elzáródása esetén, illetve ezen állapotok megelőzésére is. Napjainkra a kórházban adott, vagy akár az otthoni véralvadásgátló kezelés a mindennapos ellátás részévé vált, elég, ha csak a műtétek vagy csonttörések utáni heparin profilaxisra gondolunk.

A COVID-19 megjelenése után hamar nyilvánvalóvá vált, hogy a SARS-CoV-2 tüdőkárosító hatását nem kizárólag gyulladásos folyamatok révén, hanem immunológiai, illetve a kiserek elzáródását okozó hatása révén fejti ki. A súlyos lefolyású koronavírus fertőzés gyakori, rettegett szövődménye a tüdő embólia vagy a szívizom infarktus, mely megelőzésére a heparin készítmények kiválóan alkalmasak.

Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kezdeményezésére az érintett Országos Intézetek és Szakmai Kollégiumok összeállították a hazai "COVID-fertőzöttekben alkalmazandó fibrinolízis protokollt, amelyet már a járvány kezdeti szakaszában kezdtek el alkalmazni. A miniszter 2021. március 7-én írta alá az alkalmazandó szakmai protokollt, így az első hazai terápiás ajánlásokban is szerepelt, hogy a heparin készítmények adása jótékony hatással lehet az új típusú koronavírussal fertőzött, súlyos, életveszélyesállapotú betegek számára. Képes megakadályozni a tüdő, az agy és a szív kisereinek elzáródását és megelőzni a többnyire, idős, sok krónikus betegségben szenvedő pácienseknél gyakran kialakuló alsó végtagi mélyvénás érelzáródást.

A heparin immunrendszert segítő tulajdonsága is megerősíti használatát a kórházban fekvő, vírusfertőzött betegeknél. A koronavírusos betegek gyógyítására kijelölt osztályokon, különösen az intenzív ellátást nyújtó részlegeken a véralvadásgátló kezelés a mindenkori protokoll része és a legújabb megfigyelések szerint, heparin segítségével csökkenthető az idős, rizikófaktorokkal rendelkező betegek COVID okozta halálozása is."

Legolvasottabb cikkeink