• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A gyulladásos és degeneratív betegségeket vizsgálják Szegeden

Regionális hírek 2022.02.12 Forrás: MTI
A gyulladásos és degeneratív betegségeket vizsgálják Szegeden

A projekt egyik kiemelt célja az emberi bőrben és a tápcsatorna hámszövetében zajló folyamatok megértése.

A jelentős társadalmi és gazdasági terhet jelentő gyulladásos és degeneratív betegségek kialakulását és azok célzott terápiás lehetőségeit vizsgáló négyéves kutatási program indult a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) az Innovációs és Technológiai Minisztérium egymilliárd forintos támogatásával - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

A közlemény szerint ezen a szakterületen kiemelkedően eredményes kutatócsoportok működnek az SZTE-n. Az új koncepció alapján, szoros együttműködésben, multidiszciplináris megközelítéssel folyó kutatásokban biológusok, mérnökök, informatikusok, kutatóorvosok és klinikusok vesznek részt. Az elmúlt években az elért eredmények gyors, gyakorlatorientált humán gyógyászati vagy ipari hasznosítását lehetővé tevő szemléletmódot honosítottak meg az egyetemen. A kutatók elsődleges célja a vizsgált betegségek kialakulásához vezető folyamatok rendszerszintű, nagy felbontású elemzésével új gyógyszer-támadáspontokat azonosítani, melyeket aztán specifikus terápiával befolyásolhatnak.

A projekt egyik kiemelt célja az emberi bőrben és a tápcsatorna hámszövetében zajló folyamatok megértése, valamint ezek gyulladásos betegségekben betöltött szerepének feltárása. A szegedi kutatók a közelmúltban azonosítottak egy, a pikkelysömör kialakulásában szerepet játszó folyamatot. Ezekre az eredményekre alapozva Európában először tanulmányozták a betegség sejtterápiás kezelésének lehetőségét I-es fázisú klinikai vizsgálatok keretében.

A projekt másik fókuszpontja az életminőséget jelentősen rontó neurológiai kórképek kialakulásának megértése. A kóros folyamatok nagy felbontású, valós idejű megfigyelése elvezethet a sejttípus specifikus terápiás támadáspontok azonosításához és célzott kezeléséhez.

A kutatók vizsgálják a gombás fertőzés szerepét egyes betegségek kialakulásában, a gombaellenes szerekkel szembeni rezisztencia kialakulásának molekuláris mechanizmusát, valamint keresnek olyan célpontokat is, melyek alkalmasak új terápiás lehetőségek kidolgozására.

A projekt célja végeredményként személyre szabott molekuláris kezelések, fejlett gyógyszer- és sejtterápiás eljárások és orvostechnikai eszközök kifejlesztése.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink