• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

A jövő gyógyszereinek fejlesztéséhez kutattak Pécsett

Regionális hírek 2021.06.28 Forrás: Weborvos
A jövő gyógyszereinek fejlesztéséhez kutattak Pécsett

A súlyos, rossz prognózisú betegségekre történő terápia kifejlesztése óriási társadalmi haszonnal járhat.

Befejeződött a Pécsi Tudományegyetem 1,275 milliárd forint költségvetésű gyógyszerfejlesztési K+F projektje, amelynek keretében a kutatók szeptikus sokkra, keringési rendszerre és gyulladásos folyamatokra ható kismolekulák szintézisét és részletes vizsgálatát tűzték ki célul. A kutatás vezetőjével, Kollár Lászlóval beszélgetett az egyetemi portál.

Milyen céllal kezdtek kutatni?

A PTE biokémikus, orvos és kémikus kutatói – a Pannon Egyetemmel, mint konzorciumi partnerrel – a projekt keretében a sejt energiatermelésének központját, a mitokondriumot vizsgálták. A mitokondrium számos akut és krónikus betegség kialakulásában és progressziójában játszik kiemelt szerepet. A mitokondrium károsodása az eredeti okoktól függetlenül beindíthat egy olyan halálos ciklust, melynek során a folyamat a sejt elpusztulásához és a beteg halálához vezethet.

Milyen eredményeket értek el?

Mivel jelenleg nagyon kevés mitokondriális támadáspontú gyógyszerrel rendelkezünk, a molekuláris célpontok molekuláris biológia, genomika segítségével történő azonosítása után a szintetikus kémia nagyhatékonyságú eszközeinek felhasználásával új vegyületeket állítunk elő. Az elért eredmények alapján esélyt látunk arra, hogy ezen új származékok, valamint természetes vegyületek széleskörű vizsgálatát követően gyógyszerfejlesztésre kerülhessen sor. Hosszútávú célunk a legígéretesebb származékok preklinikai és humán klinikai vizsgálata.

Milyen területeken értek el eredményeket?

Új, biológiailag aktív vegyületek, új szintetikus (fémorganikus kémiai) eszközökkel történő előállítását és jellemzését végeztük el, valamint dinamikus sajátságaik feltárását, receptorokhoz történő kötődésüket vizsgálatuk. Az új vegyületeket „in vitro” is vizsgáltuk. Sejtkultúrás vizsgálatokat folytattunk az oxidatív stressz mitokondrium károsító hatásainak kivédése céljából. A vegyületek sejtkárosító hatását vizsgáltuk normál és rákos sejteken a toxicitás, illetve az esetleges rákellenes terápiás potenciál megállapítására. A sejtkultúrás rendszereken pozitív hatású molekulák in vivo vizsgálatát is folytattuk állati modelleken, valamint humán vizsgálatokat végeztünk - iszkémiás szívbetegségek, diabétesz, szeptikus sokk esetén.

Milyen hatása lehet a jövőben ezeknek a kutatásoknak?

Jelentős társadalmi hatása is lehet majd, hiszen nagy mortalitású, ma gyakran gyógyíthatatlan betegégekre azonosítottunk új célpontokat, és megkezdtük új vegyület-családok kifejlesztését is. A súlyos, rossz prognózisú betegségekre történő terápia kifejlesztése óriási társadalmi haszonnal járhat, hiszen életeket hosszabbíthat meg, valamint életminőséget is javíthat.

Legolvasottabb cikkeink