• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A jövő gyógyszerészei versenyeztek Debrecenben

Regionális hírek 2023.12.06 Forrás: Unideb.hu - Weborvos
A jövő gyógyszerészei versenyeztek Debrecenben

A verseny egyik fő célja, hogy a panaszokkal a gyógyszerészhez érkezőknek megfelelő szakmai segítséget tudjanak nyújtani.

Egy elképzelt gyógyszertárban, patikus és beteg között zajló bonyolult kommunikációs helyzetekben kellett helytállniuk a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar hallgatóinak a csütörtökön tartott Gyógyszerészi Gondozási Versenyen.

A megmérettetés egy teszt megírásával kezdődött, majd a szervezők gyógyszertári szituációt imitáltak, ahol a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) három magyar és hét külföldi, két negyed, illetve nyolc ötödéves hallgatójának két a patikába betérő betegnek kellett segíteni.

Lekli István docens, a DE GYTK megbízott oktatási dékánhelyettese elmondta: egy fiatalember a nagymamája gyógyszereit akarta kiváltani, valamint néhány étrendkiegészítőt szeretett volna vásárolni a mamának a szédülésére. A beteggel folytatott beszélgetés során a versenyzőnek egyrészt arra kellett rájönni, hogy étrendkiegészítővel nem lehet a nagymama szédülését meggyógyítani, másrészt azt is ki kellett deríteni, hogy a nagyi szédülését az okozza, hogy az egyik gyógyszerét nem megfelelően alkalmazza, rosszkor veszi be. A másik beteg egy 55 éves tanárnő volt, akinek vizelettartási problémája alakult ki az elmúlt néhány hónapban, melyet az egyik vérnyomáscsökkentő okozott.

Mindkét esetben a versenyzőknek kérdésekkel, valamint a recepteken megtalálható információkból kellett a gondokat feltárni, megfelelő szakmai tanácsokat, javaslatokat tenni. A szakmai zsűri a feladatok megoldása mellett azt is értékelte, hogy a hallgató hogyan kommunikál, szakmailag mennyire adekvált és mennyire képes a felmerülő problémák megoldására.

A verseny egyik fő célja, ami egyébként a gyógyszerészi hivatás gyakorlásának az egyik sarkalatos pontja is, hogy a különböző panaszokkal a gyógyszerészhez érkezőknek megfelelő szakmai segítséget tudjanak nyújtani. A másik fő cél, hogy megnézzük, a hallgatók miként tudják a gyakorlatban alkalmazni, a laikusok számára hasznos ismeretanyaggá, tanáccsá, végső soron gondozássá lefordítani azt a tudást, amit elsajátítanak az egyetemi évek alatt – hangsúlyozta Lekli István.

A mostani verseny nyertesei a szakmai elismerés mellett ösztöndíj-kiegészítést kapnak, illetve bejutottak az Országos Gyógyszerészi Gondozási – Betegtanácsadási Verseny döntőjébe.

 

 

 

Legolvasottabb cikkeink