• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

A jövő gyógyszerészeit keresik a debreceni egyetemen

Regionális hírek 2021.12.21 Forrás: Unideb.hu
A jövő gyógyszerészeit keresik a debreceni egyetemen

Hasonló érdeklődési körű diákok találkozhatnak, megismerkedhetnek a gyógyszerészi feladatkörökkel, betekintést nyerhetnek az egyetemi képzésbe.

Természettudományos versenyt hirdetett a kémiát és a biológiát kedvelő középiskolás diákoknak a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara. A jelentkezők megismerkedhetnek a gyógyszerészi feladatkörökkel és betekinthetnek az ilyen egyetemi képzésbe.

A Gyógyszerésztudományi Kar Természettudományos Versenyre (GYKTV) elsősorban olyan ebben vagy a következő tanévben érettségiző, a kémia és a biológia iránt érdeklődő középiskolás tanulók jelentkezését várják, akik egészségügyi pályán képzelik el jövőjüket.

- A kar célja egy olyan versenysorozat létrehozása, ahol a hasonló érdeklődési körű diákok találkozhatnak, megismerkedhetnek a gyógyszerészi feladatkörökkel, betekintést nyerhetnek az egyetemi képzésbe, miközben érdekes feladatok teljesítése közben kipróbálhatják magukat – fogalmazott Kovácsné Bácskay Ildikó, a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának oktatási dékánhelyettese.

A kari vezető kifejtette: a verseny első fordulójában a szervezők azt várják a versenyzőktől, hogy készítsenek egy olyan (maximum 3 perc hosszú) videót, amelyben kedvenc természettudományos témájú kísérletüket mutatják be. A filmnek egy rövid magyarázó részt is tartalmaznia kell, melyben a versenyző kifejti a kísérlet tudományos hátterét.

A 2022. március 11-én sorra kerülő második fordulóba a zsűri által legjobbnak ítélt tíz és a közönség által megválasztott (a közösségi médiában legtöbb like-ot gyűjtő) további öt versenyző jut be, mely során izgalmas kémiai, biológiai és fizikai feladatokat fognak megoldani.

A GYKTV-re 2022. január 15-ig a www.pharm.unideb.hu/gyktv honlapon, a Regisztráció menüpontra kattintva az ország bármely gimnáziumából és szakközépiskolájából lehet jelentkezni, de a szervezők szívesen látják a környező országok magyar nyelvű középiskolásait is. A nevezés ingyenes. A legjobban teljesítők pénz-, és tárgyjutalmakra számíthatnak. A fent említett honlapon a verseny további részletei is megismerhetők.

Legolvasottabb cikkeink