• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A legkorszerűbb vizsgálat az SE Radiológiai Klinikáján

Regionális hírek 2019.02.04 Forrás: Weborvos
A legkorszerűbb vizsgálat az SE Radiológiai Klinikáján

A Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikája két új mammográfiai szoftverrel bővült az adomány révén.

Hazánkban még mindig a leggyakrabban diagnosztizált daganattípusok közé tartozik az emlődaganat, amit ha időben felismernek, nagy eséllyel kezelhető. Az AVON több mint 15 millió forintos adományának köszönhetően a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikája két új mammográfiai szoftverrel bővült, amelyek segítségével 20-30%-kal hatékonyabban diagnosztizálhatók a mell daganatos elváltozásai - tudatták közleményben.

A Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján elérhető két új szoftverrel ellátott gépnek köszönhetően még pontosabb diagnosztikát tudnak felállítani az emlőről. A gép különlegessége abban rejlik, hogy több irányból készít felvételt az emlőről, ezáltal a felvételeken kisebb részekre lehet lebontani a szövetállományt, amelynek köszönhetően olyan apró daganatok is felfedezhetők, amelyek másmilyen mammográfiai vizsgálaton nem biztos, hogy észrevehetőek lennének.

„Hatalmas öröm számunkra, hogy az AVON 60 milliós támogatásából beszerzett mammográfiai gépet idén tovább fejleszthettük, szintén a vállalat segítségével. A szoftvereknek köszönhetően nem csak 20-30%-kal hatékonyabb diagnózist lehet elérni, hanem kevesebb kiegészítő vizsgálatra van szüksége a páciensnek. Bízunk abban, hogy ezzel a korszerű mammográfiai géppel bekerülhetünk az állami népegészségügyi programba, és így még intenzívebben tudunk azért dolgozni, hogy csökkentsük az emlődaganatban elhunyt nők számát” – nyilatkozta az adományátadón dr. Bérczi Viktor, a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinika igazgatója.

„Szívmelengető érzés látni, hogy milyen elkötelezett munka folyik az intézményben, és a betegek mindennapi ellátása mellett mindinkább arra törekednek, hogy a legmodernebb diagnosztikai eszközökkel biztosítsák a színvonalas ellátást. Ebből adódóan nem is volt kérdés számunkra, hogy folytatódik-e az együttműködésünk a klinikával. Vállalatunk elhivatott a mellrák elleni küzdelem támogatása iránt, és kiemelten fontos számunkra, hogy évről évre minél többet tudjunk tenni ezért az ügyért. Bízunk abban, hogy a gépnek és a szoftvereknek köszönhetően még több nőnél ismerik fel időben a daganatot és kezdik el az életmentő kezelést – tette hozzá az adomány kapcsán Fellner Krisztián, az AVON Magyarország értékesítési vezetője.

A mammográfiai készülékkel jelenleg 16-20 nőt vizsgálnak meg naponta. A vizsgálatra bárki jelentkezhet a Semmelweis Egyetem Radiológiai Klinikáján, csupán egy beutalót kell hozzá kérni és ezt követően lehet az intézményben időpontot foglalni.

Mammográfiai vizsgálaton 35-40 év körüli életkortól ajánlott kétévente részt venni. Ne féljünk a mellráktól, inkább figyeljünk oda testünk jelzéseire és vegyünk részt a kötelező szűrővizsgálatokon - áll a közleményben. (Fotó: Semmelweis Egyetem, Kaszás Tamás)

Legolvasottabb cikkeink