• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A legmodernebb endourológiai eljárások a Debreceni Egyetemen

Regionális hírek 2023.05.19 Forrás: Unideb.hu
A legmodernebb endourológiai eljárások a Debreceni Egyetemen

Az urológusok kétnapos mesterkurzusán a legmodernebb eljárásokat ismerhetik meg az urológus szakorvosok.

Hazai és külföldi szakemberek által végzett műtéteket láthatnak élőben a csütörtökön kezdődött 2. Debreceni Endourológiai Napok résztvevői. Az urológusok kétnapos mesterkurzusát a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinika szervezte, ahol évek óta eredményesen használják a legmodernebb endourológaiai eljárásokat.

Az esemény megnyitóján Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke emlékeztetett arra, hogy az integráció eredményeként 2022 decemberében létrejött az egységes vezetés alatt, egységes szakmai elvek szerint, két telephelyen működő Urológiai Klinika, amely a régió legmagasabb progresszivitási szintű betegellátását biztosítja. 

-    Az Urológiai Klinika sokrétű szakmai portfólióval rendelkező centrum, melynek egyik legfontosabb tevékenysége az endourológia. Az intézmény ezen a területen elért kiváló eredményeiben, a legmodernebb technikák meghonosításában jelentős szerepe van Flaskó Tibor tanár úrnak, a jelenlegi igazgatónak, aki elődei munkáját továbbfejlesztette. A mai rendezvény a klinika szakmai eredményeinek bemutatására is lehetőséget ad, ezzel erősítve a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ jó hírnevét – hangsúlyozta a professzor.  

A kétnapos mesterképzésen Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kar kiemelten fontosnak tartja a graduális, a posztgraduális képzés és az egész életen át tartó tanulás, önképzés egységét, amelyhez igyekeznek az infrastrukturális feltételeket is megteremteni.

- A Debreceni Endourológiai Napoknak helyet adó tantermet négy éve újítottuk fel, így már megvalósulhat a műtővel való direkt kapcsolat, az operációk élő közvetítése. Ennek a különleges lehetőségnek köszönhetően a terem kiváló helyszíne lehet a szakmai továbbképzéseknek. Ezzel együtt összesen kilenc tantermet modernizáltunk csaknem kétmilliárd forintból – emelte ki Mátyus László.

Az endourológia olyan urológiai beavatkozásokat jelent, amikor nem nyílt, hagyományos sebészi műtétekkel végzik az operációt, hanem kis nyílásokon vagy a természetes testnyílásokon, például a húgycsövön keresztül jutnak el a prosztatáig, a húgyhólyagig vagy a veséig, és ezen keresztül végzik el a műtéteket. Az endourológia magában foglalja az alsó- és felső húgyúti endoszkópiát, illetve ide sorolhatóak a laparoszkópos műtétek is.

- Az utóbbi években a technika óriási fejlődésen ment át, mindez a betegek érdekét szolgálja. Az endoszkópos, illetve laparoszkópos műtétek ugyanolyan eredményesek, mint a nyílt műtétek, de itt nincs vágás, kevesebb az operáció utáni fájdalom, rövidebb a kórházi tartózkodás, gyorsabb a felépülés. A klinikán a legmodernebb technikákat alkalmazzuk, ezt az teszi lehetővé, hogy szakembereink rendelkeznek a megfelelő tudással, amelyet külföldön elsajátítottak, továbbfejlesztettek és átadtak a klinika munkatársainak – mondta Flaskó Tibor, a DE Klinikai Központ Urológiai Klinika igazgatója.

A kétnapos kurzuson a legmodernebb eljárásokat ismerhetik meg az urológus szakorvosok. A résztvevők a tanteremben ülve élő közvetítésben követhetik a műtéteket. A beavatkozásokat a hazai specialisták mellett külföldi szakemberek - Oriol Angerri, Tevita Aho, Vincent De Coninck, Ioannis Kartalas Goumas, Marek Zawadzki - végzik, akiktől – az élő közvetítésnek köszönhetően – a műtét során folyamatosan kérdezhetnek a résztvevők.

A mesterképzésen bemutatják azt a műtéti technikát is, amelyet Kiss Zoltán honosított meg az intézményben. - Jóindulatú prosztata-megnagyobbodás esetén, bizonyos prosztataméret felett korábban csak nyílt beavatkozást lehetett alkalmazni. Ez a technika viszont lehetőséget ad az endoszkópos eltávolításra, így kiváltja a nyílt prosztataműtétet – tájékoztatott Kiss Zoltán, az Urológiai Klinika szakorvosa, a mesterkurzus szervezője. 

Legolvasottabb cikkeink