• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A legmodernebb terápiákról tanácskoztak a nőorvosok

Regionális hírek 2023.06.06 Forrás: Unideb.hu
A legmodernebb terápiákról tanácskoztak a nőorvosok

Az idei rendezvény célja is a nőgyógyászati onkológia legújabb eredményeinek bemutatása volt.

A méhnyakrák prevenciójáról, a HPV elleni védőoltásról, illetve a legmodernebb diagnosztikai és terápiás lehetőségekről is tartottak előadást a Debreceni Egyetem szakemberei a Magyar Nőorvos Társaság Cervixpathológiai Szekciójának Tudományos és Továbbképző Ülésén Hajdúszoboszlón. A június elsején kezdődött háromnapos szakmai rendezvényen mintegy 250 hazai szakember vett részt - számolt be róla az intézményi portál.

A Magyar Nőorvos Társaság Cervixpathologiai Szekciójának Kongresszusa és Továbbképző Ülése több mint 40 éves múltra tekint vissza. A hagyományokhoz híven az idei rendezvény célja is a nőgyógyászati onkológia legújabb eredményeinek bemutatása volt. Olyan aktuális problémákat is megvitattak a szakemberek, mint a méhnyakrák primer és szekunder prevenciója, annak jelenlegi hazai helyzete és megújításának lehetőségei.

- Emellett a molekuláris diagnosztikai módszerekről és az ezekhez kapcsolódó új terápiás lehetőségekről, azok napi terápiás rutinba való beépítéséről, a robotsebészetről és az immunterápiáról is szó volt a kongresszuson. A megelőzéstől a diagnosztikán át a terápiáig igyekeztünk lefedni a teljes spektrumot. A konferencia ezen kívül arról is szólt, hogyan tudjuk a nők egészségét megőrízni, hogy még a rákot megelőző állapotok se alakuljanak ki – ismertette Krasznai Zoárd, a DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, az MNT Cervixpathológiai Szekciójának elnöke.

Krasznai Zoárd kiemelte: a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika az egyik vezető hazai centrum, ahol a diagnosztikában, ezen belül a molekuláris diagnosztikában, a kezelésekben, a radikális műtétekben, az immunterápiában, a sugárterápiában is a legmagasabb szakmai színvonalú ellátást végzik. Több területen más szervezeti egységekkel, többek között a Sebészeti és az Onkoradiológiai Klinikával kollaborációban dolgoznak. Emellett az egyetemi szakemberek tudományos tevékenységének köszönhetően a legújabb innovációkat alkalmazhatják a gyógyításban.

- Meggyőződésem, hogy az orvosképzést, a szakorvosképzést és a továbbképzést csak egy egységes rendszerben szabad értelmezni. Fontos, hogy az összes hazai orvosképző intézmény ugyanazt tanítsa az egyes diszciplínákban, a szakorvosképzésben is ugyanazokat a követelményeket fogalmazzák meg, és az élethosszig tartó tanulás folyamán is ezek mentén fejlődjünk. A konferencia tökéletesen példázza ezt a szemléletet, hiszen az ország minden pontjáról érkeztek szakemberek, akik eszmét cseréltek, megosztották tapasztalataikat – emelte ki Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A június 1. és június 3. között megrendezett kongresszuson mintegy 250 szakember vitatta meg tapasztalatait a méhnyakrák prevenciója, kezelése kapcsán. A szakmai rendezvényen a nőgyógyászok mellett patológusok, sugárterápiával foglalkozó szakemberek, virológusok, háziorvosok, védőnők és szakasszisztensek vettek részt.

Legolvasottabb cikkeink