• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

A PTE traumatológiai tanszéket hoz létre Zalaegerszegen

Regionális hírek 2022.02.14 Forrás: MTI
A PTE traumatológiai tanszéket hoz létre Zalaegerszegen

Az ITM 80 millió forintot biztosított modern eszközök beszerzésére, és már újabb szakemberek is érkeztek.

A Pécsi Tudományegyetem külső traumatológiai tanszéket indít Zalaegerszegen - jelentette be hétfőn az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a zalai megyeszékhelyen. Bódis József közölte: a térség egészségügyi ellátása és felsőoktatása számára is kiemelkedő jelentőségű lépés, hogy a Pécsi Tudományegyetem traumatológiai külső tanszéket hoz létre, ami nemcsak magas szintű szakmai tevékenységet jelent, de modern eszközök beszerzését és tudományos-innovációs tevékenységet is.

Felidézte, hogy tavaly nyáron a zalaegerszegi traumatológiai ellátásban problémák jelentkeztek, de a kórház, a város, a megye és a régió felsőoktatását meghatározó pécsi egyetem összefogott, amelynek eredményeként stabilizálódott az ellátás. Ezt a helyzetet most arra szeretnék kihasználni, hogy hosszabb távon is stabilitás maradjon, ezért hoz létre a pécsi egyetem traumatológiai klinikája külső tanszéket Zalaegerszegen, ami nemcsak a képzésben, de a betegellátásban is minőségi továbblépést jelent.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP)szerint nemcsak sikerült megmenteni, de most már magasabb szintre is lehet emelni a városban a traumatológiai ellátást, ehhez az önkormányzat is minden segítséget megad, még ha soha nem volt is fenntartója a kórháznak. Egy felelősen gondolkodó városvezetés számára ugyanis nem lehet mindegy, hogy milyen állapotban van a helyi egészségügyi ellátó rendszer - jelentette ki.

Gasztonyi Beáta, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főigazgatója azt mondta, hogy a szívsebészet, a kardiológia és a gasztroenterológia után a traumatológia is önálló tanszékként kap helyet a zalaegerszegi intézményben mint a pécsi egyetem oktatókórházában. Az ITM 80 millió forintot biztosított modern eszközök és egy új, a betegbiztonságot szolgáló applikáció beszerzésére, de már újabb szakemberek is érkeztek, valamint a traumatológiai ellátásban eddig nem alkalmazott eljárásokat is bevezettek Zalaegerszegen - ismertette.

Legolvasottabb cikkeink