• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

Regionális hírek 2024.05.23 Forrás: Weborvos
A robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban

A Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház úttörő szerepet vállalt a robot asszisztált rehabilitáció elindításában.

A technológia ugrásszerű fejlődésével újabb és újabb terápiás és diagnosztikai lehetőségek jönnek létre az egészségügyben is. A képalkotás digitalizációja napról napra fejlődik, elérhetővé váltak a sebészetben is a robotok által végzett műtéti eljárások. A rehabilitációban is megjelent a robotasszisztált terápia, mely robotok segítségével végzett beavatkozásokat tesznek lehetővé. Ezekkel az eszközökkel gyorsabb, pontosabb és hatékonyabb a rehabilitáció, a beteg számára élvezhetőbbé válik a terápia, melynek eredményeként a beteg jobb életminőséghez jut a kezelés után. A robotasszisztált kezelés mindig egyénre szabott terápiás terv alapján történik, melyet a beteggel együtt a kezelésben részt vevő team tagok alakítanak ki. A robotasszisztált rehabilitáció a hagyományos rehabilitációs eljárások mellett egy beláthatatlan fejlődés kezdetét jelenti - írta közleményében a kórház annak kapcsán, hogy 2024. május 24-én "3D mozgásanalízis és a robotika fejlesztése a Kaposi Mór Oktató Kórházban - hightechnológiai innovációk az egészségügyben"' címmel tudományos ülésen tekintik át a szakmaterületet.

Mint írták, a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház úttörő szerepet vállalt országosan, a Dunántúlon a robot asszisztált rehabilitáció elindításában.

A kórházban 2012 óta zajlanak technológiai kutatások a gyógyászatban a neurológiai osztály keretein belül Prof. Dr. Nagy Ferenc vezetésével. A virtuális valóság alapú terápiák a kórház Prevenciós és Egészségfejlesztési Irodája közreműködésével egy uniós projektben kerültek tesztelésre. 2018 óta ezek a terápiák már államilag finanszírozott formában valósulhatnak meg a betegellátás érdekében a Neurorehabilitációs egység keretein belül.

2020 óta Dr. Tollár József számos projektbe kapott meghívást a győri Széchenyi István Egyetemtől, a virtuális valóság mozgáselemzés területén történő kutatás-fejlesztések, közös munkafolyamatok kialakítására. A kórházi kollégák vezetésével hazai és nemzetközi kutatások indultak, melyek több hazai és nemzetközi tudományos folyóiratban és konferenciákon bemutatásra kerültek.

A robotikai vonal ehhez csatlakozva indult meg 2021-től, mikortól a szakmai együttműködések alapján a külső cégek felismerve az intézmény innovációs lehetőségeit és kompetenciáit, számos bemutató eszközt helyeztek ki az intézményben, így további lehetőség nyílt licence vizsgák letételére a kórházi kollégák számára. Az exoskeletonok és 3D mozgáselemző rendszereket tesztelték több betegcsoporton is a Kaposi Mór Oktató Kórházban.

2023-ban EFOP-os pályázat révén 1 milliárd forint értékben érkeztek rehabilitációs robotok Intézményünkbe. Négy darab felső végtag mozgató robot és 5 darab alsó végtag mozgató robot, emellett aktív és passzív ízület kimozgató készülékek (CPM) is érkeztek, közülük van, ami a gyermekrehabilitációban is használható.  A pályázat részeként 29 darab új fiziotherápiás torony és 3 darab lökéshullám terápiás készülék is érkezett, így meg tudtuk újítani a Központi Fiziotherápia elektrotherápiás részlegét is - írták.

A robottechnológia alkalmazása a neurorehabilitációban forradalmasította a terápiás megközelítéseket, különösen a traumás eredetű, a stroke, sclerosis multiplex (SM), Parkinson-kór és más neurológiai rendellenességek esetében.

A robotasszisztált neurorehabilitációs eszközök alkalmazása különféle terápiás előnyöket kínál, beleértve a pontos ismétlődő mozgásgyakorlatok végzését, a rehabilitációs terhelés monitorozását és folyamat közbeni változtatását. A sokrétű adatgyűjtés a mindennapos betegellátás mellett segítségünkre van a kutatásban, fejlesztésben, oktatásban felsőfokú intézményekkel és tudományos egyetemekkel való együttműködés révén. A technológia fejlődése új lehetőségeket nyitott meg a távoli és virtuális rehabilitáció területén is, lehetővé téve a betegek számára, hogy otthoni környezetben is részesüljenek magas színvonalú kezelésben.

A robottechnológia bevezetése nemcsak a kezelések hatékonyságát növeli, hanem hozzájárul a rehabilitációs központok és egészségügyi rendszerek terhelésének csökkentéséhez is. A modern robotasszisztált eszközök integrációja a neurorehabilitációs gyakorlatba lehetőséget teremt arra, hogy a kezelések szélesebb körben elérhetők legyenek, és hogy a páciensek a legújabb technológiai fejlesztések előnyeit élvezhessék.

Ezzel a fejlesztéssel a Somogy Vármegyei Kaposi Mór Oktató Kórház Magyarországon, a Dunántúlon egyedülálló terápiás lehetőséget nyújt a betegek részére. Az eszközpark bővítésével jelentős diagnosztikai és terápiás fejlődés indul, a régi hagyományos terápiák megtartása mellett. A robotok kórházon belüli elhelyezésénél fontos szerepet játszott a Mozgásszervi Rehabilitációs és Neurológiai Osztály közelsége, így a megfelelő betegutak kialakítása gördülékeny és hatékony betegellátást biztosít az Intézményen belül osztályos és ambuláns ellátási formában egyaránt.

Az új eszközökkel hazánk, de nemzetközi színvonalon is egyik legmodernebb eszközparkkal rendelkező rehabilitációs központja jött létre. A hagyományos gyógytorna, masszázs és elektromos kezelések mellett robotasszisztált, neurokognitív és virtuális rehabilitációs fejlesztésre is lehetőség nyílik majd. Az ergotherápia fejlődésével új, hatékonyabb eszközökkel folyik majd a rehabilitáció, lehetővé téve az ambuláns betegforgalom növelését. Az eddig is kiváló eredményekkel működő országos és nemzetközi hírű Neurorehabilitációs, egyensúlytréning továbbra is elérhető marad Intézményünkben a többi terápia mellett.