• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A szülésről első kézből - látogatás a szülőszobában

Regionális hírek 2023.05.25 Forrás: Debreceni Egyetem
A szülésről első kézből - látogatás a szülőszobában

A Debreceni Egyetem szakemberei többek között a fájdalomcsillapításról, a kötelező szűrővizsgálatokról tájékoztatták az érdeklődőket.

A szülőszobába és a gyermekágyas részlegre is betekinthettek azok a szülés előtt álló kismamák, akik részt vettek a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának nyílt napján. Az intézmény szakemberei többek között a fájdalomcsillapításról, a kötelező szűrővizsgálatokról tájékoztatták az érdeklődőket, emellett tanácsokat adtak az otthoni babaápolással kapcsolatban is. A programot a születés hete országos rendezvénysorozat részeként szervezték meg kedden és szerdán.

Több százan vettek részt a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika nyílt napján. Kedden a Nagyerdei Campuson, szerdán pedig a Kenézy Gyula Campuson várták az érdeklődőket. Mindkét helyszínen a klinika orvosai, szülésznők, szaktanácsadók, védőnők tájékoztatták a kismamákat, és válaszoltak a gyermeket váró párok kérdéseire.    

-    A klinikán hagyománya van a hasonló rendezvényeknek, de a koronavírus-járvány miatt hosszú ideig nem szervezhettünk ilyen intézménylátogatást. Örülünk, hogy ismét fogadhatjuk a szülés előtt álló kismamákat, itt ugyanis első kézből szerezhetnek információt a szüléssel, a szoptatással, a szűrővizsgálatokkal vagy a babaápolással kapcsolatban, ezzel talán csökkentve szorongásukat, bizonytalanságukat. A klinika számos részlegét meglátogathatják, ahol felkészült szakembereink kalauzolják az érdeklődőket és minden kérdésükre válaszolnak – mondta a rendezvény keddi megnyitóján Krasznai Zoárd, a DE Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.  

A látogatókat 10-12 fős csoportokban kísérték végig az intézményen. A kismamák betekinthettek a terhes- és az ultrahang ambulanciára, valamint a szülőszobába, ahol többek között a vajúdással és a fájdalomcsillapítással kapcsolatban kaptak tájékoztatást a klinika szakembereitől. A kismamák a gyermekágyas részleget is megismerhették, és azt is megtudhatták, mit érdemes magukkal vinniük a bent tartózkodás idejére. 

A szaktanácsadóktól pedig a szoptatással, a szűrővizsgálatokkal, a hazabocsátással és az otthoni babaápolással, például a pelenkázással, a fürdetéssel és a köldökellátással kapcsolatban hallhattak hasznos információkat.    

A nagy érdeklődés miatt az intézmény azt tervezi, hogy a jövőben évente többször is szervez nyílt napokat a kismamáknak. 

Legolvasottabb cikkeink