• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A vértisztító kezelésben Európa élvonalában az Orosházi Kórház

Regionális hírek 2019.07.22 Forrás: Weborvos
A vértisztító kezelésben Európa élvonalában az Orosházi Kórház

A nemzeti adatbázist felállító munkacsoportban az intézmény intenzíves szakemberei is helyet kaptak.

Az olaszországi Vicenzában megrendezett nemzetközi folyamatos vesepótló kezelés konferencián (37 th. Vicenza Cours on AKI and CRRT) a hétfős magyar orvosdelegációban az Orosházi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály (KAITO) osztályvezető főorvosa, dr. Irsai Ákos is részt vett. A meghívás az Orosházán 2016-ban bevezetett, és azóta rutinszerűen alkalmazott vértisztító kezeléssel szerzett klinikai tapasztalatoknak volt köszönhető. 

Az Orosházi Kórház KAITO-s szakemberei gondos előkészítést és képzéseket követően 2016 júliusától végeznek kritikus állapotú betegeknél folyamatos vesepótló (CRRT- Continuous Renal Replacement Therapy) kezelést. Bevezetése óta a terápia több mint 100 beteg életének, életminőségének megmentéséhez járult hozzá.

– Az eljárás sokkal több, mint pusztán a károsodott vesefunkció mesterséges pótlása. Minden olyan betegnél életmentő lehet, ahol a keringésbe olyan anyagok kerülnek – akár a szervezetünk saját szöveteiből, sejtjeiből, akár a külvilágból – melyek a szerveket, szervrendszereket károsítják, azok visszafordíthatatlan működésképtelenségét, majd a beteg halálát okozzák. Legyen a kiváltó ok súlyos sérülés, szepszis, súlyos légzési- vagy keringési elégtelenség, szülészeti krízisállapotok, hasnyálmirigy gyulladás, vagy gyógyszerek,vegyszerek által okozott mérgezés – ismerteti az eljárás indikációit dr. Irsai Ákos. 

Az osztályvezető főorvos hozzátette, a nemzetközi szakmai platformokon egyre hangsúlyosabb az az álláspont, mely szerint a CRRT a kritikus betegellátás ugyanolyan fontos eleme, mint a mesterséges lélegeztetés vagy a keringéstámogatás.

– Az orosházi KAITO szakmai csapata ezen megközelítés terén élen jár. A helyben felállított protokollrendszer alapján a kezelések elkezdését a korai fázisban rendeljük el, megbecsülve a szervkárosodások esélyének mértékét, nem megvárva azok kialakulását – fogalmazott Irsai Ákos. 

Elemezve az eredményeket és felmérve a várható terápiás igény növekedését, a szakma és a kórházi menedzsment közös döntése alapján 2019 májusában egy második eszközt helyeztek üzembe az osztályon. Ez a terápiás eljárás az intenzív osztályon dolgozó szakdolgozókra helyezi a legnagyobb terhelést, hiszen az orvos által elrendelt és beállított kezelést ők végzik.

– Tekintettel arra, hogy a CRRT legalább 72 órán át folyamatosan zajlik egy betegnél, állandó figyelmet, kifogástalan kompetenciát és nem kevés mentális és fizikai igénybevételt jelent annak minden percében. Intenzív terápiás szakdolgozóink mindegyike nap mint nap tanúbizonyságot tesz képzettségéről, állhatatosságáról, motiváltságáról, hiszen ezen képességeik nélkül a vértisztító kezelési eljárásokat üzemeltetni nem lennénk képesek – emelte ki kollégái hozzáállását az osztályvezető főorvos. 

Dr. Irsai Ákos a vicenzai világkongresszus tapasztalatait összegezve elmondta, a kórház jó úton jár az ilyen kezelésekkel. Hangsúlyozta, a neves orvosok előadásaiban, szakmai fórumokon elhangzott innovatív irányvonalak bizonyos elemeit az Orosházán kidolgozott „házi” protokollrendszer már tartalmazza, azokat rutinszerűen alkalmazzák, ezért nagy érdeklődés kísérte erről szóló szakmai beszámolóját.

– Ezen a területen még bőven van szakmai előrelépés, tehát érdemes és szükséges vele a továbbiakban hosszútávon is foglalkozni, hiszen számtalan kiaknázatlan lehetőség rejlik benne, melyek kivétel nélkül a kritikus állapotú betegek hatékonyabb gyógyítását szolgálják – tette hozzá a főorvos. 

Dr. Irsai Ákos kiemelte, a konferencián való részvétel nem csupán az eddigi munka elismerése, hanem hosszú távú feladatok tervezésének a kezdete is.

– A Magyarországot képviselő orvoscsapat tagjaival közösen, nemzetközi mintára, de Magyarországra specifikálva nemzeti adatbázis felállításának igényét fogalmaztuk meg. A munkacsoportban – mely a nemzeti adatbázis felállításán, és szakmai elemeinek kidolgozásán fog tevékenykedni – az Orosházi Kórház intenzíves szakemberei is helyet kaptak. Az adatbázis létrehozása lehetőséget teremt arra, hogy a különböző ellátóhelyeken végzett kezelések elemeiről részletes betekintést nyerjünk, valamint, hogy korszerű nemzeti kezelési eljárásrendet (protokollt) alkossunk. Az is kijelenthető, hogy az elmúlt évek tevékenységei, fejlesztései nyomán az Orosházi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya felkerült nem csak az ország, de Európa szakmai térképre is – zárta a KAITO osztályvezetője.

A képen az Orosházi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályán dr. Bindics István szakorvos ellenőrzi az egyik vértisztító berendezés paramétereit.

Fotó: Melega Krisztián/Orosházi Kórház

 

Legolvasottabb cikkeink