• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Ápoló technikumi képzést indít a Széchenyi István Egyetem középiskolája

Regionális hírek 2024.02.02 Forrás: Weborvos
Ápoló technikumi képzést indít a Széchenyi István Egyetem középiskolája

Hatosztályos általános ápoló technikusi képzés indul szeptembertől,  a gyakorlati képzőhelyet a mosonmagyaróvári Karolina Kórház biztosítja.

Hat évfolyamos, technikusi oklevelet adó általános ápoló képzés indul Mosonmagyaróváron szeptembertől. Az oktatás a Széchenyi István Egyetem, a fenntartásában működő Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Technikum és Szakképző Iskola, a Győri Tankerületi Központ és intézménye, a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium együttműködésével valósul meg - tudatták közleményében az intézmények.

A Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kara, valamint az intézmény fenntartásában működő Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Technikum és Szakképző Iskola fontos szerepet játszik az egészségügyi szakemberhiány mérséklésében. Az ápoló-utánpótlás kiemelt fontosságú Mosonmagyaróváron is, ezért széles körű együttműködés keretében hatosztályos általános ápoló technikusi képzés indul szeptembertől a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégiumban. A partnerség keretében a Kossuth-, illetve a győri Szent-Györgyi-iskola pedagógusai tanítják majd a fiatalokat, míg a mosonmagyaróvári Karolina Kórház a gyakorlati képzőhelyet biztosítja.

A mosonmagyaróvári Kossuth-gimnáziumban január 31-én megtartott ünnepségen az együttműködési megállapodást a Győri Tankerületi Központ részéről dr. Nagy Adél igazgató és Veres Mária, a gimnázium igazgatója, míg a Széchenyi István Egyetem részéről dr. Kovács Zsolt általános és oktatási elnökhelyettes, valamint Pákozdi Magdolna, a Szent-Györgyi Albert-technikum igazgatója látta el kézjegyével.

Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője az új képzés elindítását egy újabb lépésnek nevezte annak érdekében, hogy Mosonmagyaróvár és térsége egészségügyi ellátása, a Karolina Kórház hosszú távú működése biztonságban legyen. „Az ebben részt vevő valamennyi intézmény és szakember együttesen járult hozzá a probléma megoldásához, amiért köszönet illet mindenkit. Ez az együttműködés, együttgondolkodás további biztos alapot jelent a térség hosszú távú egészségügyi ellátását illetően. Mostantól az a dolgunk, hogy a Mosoni-síkon, a Rábaközben és a Szigetközben élő fiataloknak Mosonmagyaróváron is bizonyítsuk, hogy érdemes ezt az egész életre szóló, kiszámítható életpályát választani. Hiszen az egyik legszebb hivatás: emberekkel törődni és segítséget nyújtani” – húzta alá.

„A Széchenyi István Egyetem nagy figyelmet fordít arra, hogy képzéseivel a valós munkaadói igényekhez igazodjon és hozzájáruljon a térség szakember-utánpótlásának biztosításához. Az intézmény az egészségügyi dolgozók képzésében is fontos szerepet játszik nemcsak a felsőfokú, de a középiskolai oktatásban is” – fogalmazott dr. Kovács Zsolt, az egyetem általános és oktatási elnökhelyettese. Hozzátette, Mosonmagyaróvár és vonzáskörzete számára az egészségügyi ellátás folyamatos biztosítása a Karolina Kórház kiemelt feladata, ahol kulcsfontosságú, hogy az általános ápoló végzettségű szakemberek rendelkezésre álljanak. „Ebben jelent segítséget az egyetem szerepvállalása: a fenntartásunkban működő győri Szent-Györgyi Albert-középiskola kihelyezett képzéseként valósul meg a mosonmagyaróvári ápolóképzés” – húzta alá.

Dr. Nagy Adél, a Győri Tankerületi Központ igazgatója beszédében örömét fejezte ki, hogy újabb szállal kapcsolódnak az egyetemhez. „Központunk Hegyeshalomtól Bakonyszentlászlóig hatvanöt köznevelési intézmény fenntartója, amelyek jellemzően általános iskolák, de olyan nagymúltú középiskolák is tartoznak hozzánk, mint a Mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium. Biztos vagyok abban, hogy ez az együttműködés mind a Kossuth-, mind a Szent-Györgyi-iskola számára nemcsak rövid, de közép- és hosszú távon is kiváló lehetőségeket rejt” – hangsúlyozta.

„A hat évfolyam teljesítése után érettségi és technikusi szakképzettség megszerzésével zárul a képzés, amelynek során a diákok átfogó anatómiai, élettani és klinikumi ismereteket szereznek. Az oklevél birtokában felnőtt-, csecsemő- és gyermekápolási feladatokat is el tudnak látni. Az alap- és a kórházi ellátásban, az otthonápolásban, a geriátriai és a hospice onkológiai ellátásban egyaránt tevékenykedhetnek ápolóként” – mondta el az új képzésről Pákozdi Magdolna, a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Technikum igazgatója. Hangsúlyozta, a diákok számára jelentős előny a szakképzési ösztöndíj, a duális képzési rendszer, a külső gyakorlati képzőhely és a szakképzési munkaszerződés is. „Az Európai Unió által elfogadott végzettség biztos elhelyezkedést jelent az itt végzettek számára” – hangsúlyozta.

A felvételi feltételek közé tartozik a központi írásbeli, amely 50 százalékos, míg a hozott pontszámok  ugyancsak 50 százalékos súllyal esnek latba. A Szent-Györgyi Albert Egészségügyi és Szociális Technikum felvételi tájékoztatója itt érhető el.

Legolvasottabb cikkeink