• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Átadták a NanoScan SPECT-CT-t a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2021.06.04 Forrás: Semmelweis Egyetem
Átadták a NanoScan SPECT-CT-t a Semmelweis Egyetemen

Az új kutatási infrastruktúra segítségével megalapozhatóak a rendszerbiológiai szemléletű gyógyszerhatóanyag kutatások.

Újabb nanoScan SPECT-CT-vel gazdagodott a Semmelweis Egyetem. Az intézmény VEKOP-2.3.3-15 – 2016-00005 projekt keretében 295 millió forintos támogatást nyert, melyből fotoakusztikus ultrahang rendszert, izotópos nanoScan SPECT-CT-t és tartozékokat vásárolt. A készülék üzembe helyezése után a kutatómunka a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet vezetésével, a Transzlációs Medicina Intézet, a Gyógyszerészeti Intézet és a Nanomedicina Kutató és Oktató Központ részvételével kezdődhet meg. Az együttműködés a betegközpontú hatóanyagfejlesztés eredményesebbé tételét szolgálja - tudatta közleményben az egyetem.

Dr. Benyó Zoltán, a Transzlációs Medicina Intézet igazgatója, a projekt vezetője a készülék átadóünnepségén elmondta, a fotoakusztikus rendszerrel kombinált nanoScan SPECT-CT által kínált új kutatási infrastruktúra segítségével az egyetemen megalapozhatóak a rendszerbiológiai szemléletű (molekulák, sejtek, szövetek és a szervezet rendszerszerű működésének tulajdonságain alapuló) gyógyszerhatóanyag kutatások, és új, közvetlen lehetőségeket lehet kidolgozni terápiás gyógyszerhordozók elkészítéséhez.

Az eszköz beszerzése újabb mérföldkő a Semmelweis Egyetem intézményfejlesztési tervének megvalósításában, amelynek hosszútávú célja többek között a képalkotó eljárások továbbfejlesztése, különösen olyanoké, amelyek az élő szervezetben, szövetekben és sejtekben teszik lehetővé a méréseket.

A nanotechnológia egyre nagyobb teret hódít, és behálózza a modern társadalmak életének legkülönbözőbb területét. Egészségre gyakorolt hatásának vizsgálata különösen fontos szerepet kap mindennapjainkban, mivel a különböző nanorészecskék sorsa az emberi (vagy egyéb élő) szervezetbe kerülve nem eléggé ismert. Ma már a gyógyszeripar számára is létfontosságú kérdés, hogy a hatóanyagok fejlesztésénél a rendelkezésre álló technikák segítségével a leghatékonyabban tudja meghatározni a farmakokinetika-farmakodinámiás (PK/PD) összefüggéseket. Ehhez elengedhetetlen a nanomedicina széleskörű alkalmazása, amely hozzájárul a hatékonyabb gyógyszerbevitelhez is.

Mára a gyógyszerfejlesztés területén általános szemléletté vált a betegközpontú hatóanyag felszabadítás (patient-centric drug delivery). A gyógyszeradagolási forma összetételét és technológiai felépítését, alkalmazhatóságát és hatóanyag-felszabadítását úgy szükséges tervezni, hogy a készítmény hatékonysága és tolerálhatósága biztosított legyen, illetve a beteg különleges igényeinek is megfeleljen. Elengedhetetlen feladat a korszerű hatóanyag-felszabadító rendszerek, így a gyógyszerhordozó nanorendszerek esetében is, hogy a készítmény minősége, ártalmatlansága és hatásossága mellett a betegközpontúság elve is érvényesüljön.

A most átadott nanoScan SPECT-CT különös fontosságú, hiszen egy, az alapkutatástól a klinikai kísérletekig terjedő projektnél a hosszú távú társadalmi hatásokra épülve, a legmodernebb technikai lehetőségeket kihasználva határozzák meg a kutatási irányvonalat – emelte ki a projektvezető.

Legolvasottabb cikkeink