• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Átadták a Pécsi Szívgyógyászati Klinika megújult laborját

Regionális hírek 2021.07.24 Forrás: MTI
Átadták a Pécsi Szívgyógyászati Klinika megújult laborját

Rétvári: január 1-jétől 30 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére, és tovább nő az orvosok fizetése.

Átadták a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja Szívgyógyászati Klinikájának megújult hibrid laborját pénteken, ahol új, korszerű röntgenberendezés és ultrahangeszközök segítik a gyógyítást. Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Cziráki Attila, a klinika igazgatója elmondta: az 580 millió forintos fejlesztést az operatív törzs támogatásával, a járvány elleni védekezés központi tartalékából valósították meg.

Hozzátette: a klinika két évtizede napi 24 órában végzi Baranya, Tolna és Somogy megye kardiológiai betegeinek ellátását, ennek is köszönhető, hogy a régióban jelentősen csökkent a szívizominfarktus okozta halálozás. Évente 7500 beteget gyógyítanak, és csaknem 50 ezer vizsgálatot végeznek el. A koronavírus-fertőzés szövődményeként várhatóan nő a szív- és érrendszeri betegségek száma - közölte Cziráki Attila.

A hibrid labor új készüléke alkalmas koszorúér-festésre, a koszorúéren belüli manipulációra, többek között végezhetnek vele aortaműbillentyű-beültetést, nyitott, motoros szívműtétet. A laborban korábban működtetett eszközöket áttelepítették a Janus Pannonius klinikai tömbbe, ahol korszerű elektrofiziológiai laborban használják majd őket.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte: a jövő évi költségvetésben 460 milliárd forinttal több áll rendelkezésre az orvosok és ápolók bérére, január 1-jétől 30 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére, és tovább nő az orvosok fizetése. "Az elmúlt egy évtizedben 141 százaléknyi növekedés van az orvosi bérek fedezetében, két és félszeresére nőtt az az összeg a költségvetésben, amit orvosok és ápolók bérére tudunk fordítani" - jelentette ki.

Március 1. és június 1. között 3000, júniusban pedig további 1150 új egészségügyi - ápolói, orvosi - jogviszony jött létre. Havonta körülbelül ezren létesítenek jogviszonyt - közölte Rétvári Bence.

Kitért arra is, hogy a járvány alatt elmaradt orvosi beavatkozásokat pótolni kell, a várólisták "leküzdésében" nagy szerepe lesz a pécsi klinika megújult laborjának és az operatív törzs, illetve a kormány döntései nyomán megkezdett egészségügyi fejlesztéseknek.

A PTE közleménye szerint a koronavírus-járvány és annak szívgyógyászati szövődményei jelentősen növelték a kardiovaszkuláris akut és krónikus betegek számát. A klinika a Covid-19 akut, mellék- és utóhatásaként létrejövő esetek, többek között az infarktusok zavartalan és folyamatos ellátása érdekében pályázott a beruházásra.

Az új röntgenkészülék a korábbinál pontosabb képet ad a beteg állapotáról. Úgy fogalmaztak, a high-tech színvonalat képviselő berendezés "körbelebegi" a pácienst, így az orvosi stáb tökéletes képet kaphat valamennyi ér és a szív állapotáról a lehető legkisebb sugárterhelés mellett. A projekt részeként a klinika elektrofiziológiai laborja alkalmassá vált a betegek invazív elektrofiziológiai ellátására és a pandémia szövődményeként gyakori szívritmuszavar kezelésére is - írták.

Fotó: MTI/Varga György

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink