• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Átadták a Pilot Kutatólaboratóriumot Debrecenben

Regionális hírek MA 06:07 Forrás: Unideb.hu
Átadták a Pilot Kutatólaboratóriumot Debrecenben

Az itt folyó munkától azt várják, hogy a kórházi fertőzéseket okozó hat féle baktérium elpusztítására alkalmas gyógyszer álljon rendelkezésre.

Vírus- és baktériumalapú gyógyszerhatóanyagok, vakcinák fejlesztésére, gyártására szolgáló pilot, azaz középméretű kutatólaboratóriumot hozott létre a Debreceni Egyetem. A létesítmény keddi ünnepélyes átadásán Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter példaértékűnek nevezte a Debreceni Egyetem innovációs tevékenységét - tudósított az eseményről az egyetemi portál.

- Nem kevesebbet szeretnénk elérni, mint, hogy 2030-ra legyenek a világ top száz mezőnyébe tartozó olyan magyar egyetemek, melyek erősíteni, segíteni tudják a magyar nemzet szuverenitását, gazdaságát – fogalmazott az átadón a kultúráért és innovációért felelős miniszter. Hankó Balázs elmondta: egy olyan magyar modellt alkottak, amelyben az egyetem együttműködik a térség meghatározó gazdasági szereplőivel. Ezért nemcsak az egyetemi infrastruktúra fejlesztését támogatják, hanem a kiváló kutatóknak is több pénzt adnak.

- A Debreceni Egyetem (DE) Vezér utcai UD Technológiai és Innovációs Parkjában egymást erősíti a közelmúltban átadott Gyógyszerésztudományi Kar új épülete, a Pilot Laboratórium és az Oltóanyaggyár – tette hozzá a miniszter.

- A magyar modell egyik meghatározó fellegvárában vagyunk Debrecenben. A Debreceni Egyetem az elmúlt évben, az egyik legrangosabb nemzetközi THE rangsorban 400 helyet lépett előre, így a legjobb 2 százalékba, a 600-800. helyre került. A másik ilyen fontos listán, a QS rangsorban a Debreceni Egyetem 100 helyet erősödött és a világ 30 ezer felsőoktatási intézménye közül az 574. helyre jött előre. Azt szeretnénk, hogy az ilyen fejlesztésekkel még versenyképesebb legyen a Debreceni Egyetem – hangsúlyozta tárcavezető.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében kiemelte: a létrehozott kutatóegységek lehetővé teszik, hogy a DE kutatói, a pilot üzem laboratóriumaiban, a high-tech biotechnológiai iparág legmodernebb technológiai, minőségügyi és kiviteli sztenderdjeinek megfelelő környezetben és eszközökkel végzett kutatásaikkal hozzájárulhassanak a hazai és nemzetközi tudományos eredmények gyarapításához és azok gyakorlati alkalmazásához. - Az új infrastruktúra nemcsak a vakcinakutatás és -fejlesztés terén nyújt kiemelkedő lehetőségeket, hanem fehérje természetű terapeutikumok kutatására és előállítására is alkalmas lesz – ismertette Kossa György.

Úgy vélte, hogy e jelentős beruházás révén egy olyan álom valósulhatott meg, mely hazánk minden állampolgára és az emberiség számára is hasznos, fontos és reménykeltő.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja köszöntetet mondott azoknak, akik segítették a Pilot labor megvalósulását. - Kollégáim áldozatos munkája is kellett egy ilyen soha nem látott gyógyszeripari beruházás megvalósulásához. Ez ugyanis nem egy oktatási épület, nem egy sportcsarnok, vagy irodaépület, ez a legkomolyabb gyógyszeripari technológia, amit a tervezés és a megvalósítás szakaszában nekünk is meg kellett tanulnunk – fogalmazott a kancellár.  

Bács Zoltán arról is beszélt, hogy az itt előállítandó gyógyszerhatóanyagokból a remények szerint komoly bevételei lesznek majd az egyetemnek. Ezért a 2026 nyaráig tartó próbaüzemi működés, fejlesztés költségeit az egyetem magára vállalta.

- A bakteriofágok a baktériumokat specifikusan elpusztítani képes vírusok, ezeket gyártjuk itt különböző készítmények formájában. Ettől a kutató-gyártó egységtől azt várjuk, hogy a Debreceni Egyetemen azonosított kórházi fertőzéseket okozó hat féle baktérium elpusztítására alkalmas gyógyszer álljon rendelkezésre. Ami azt is jelenti, hogy pár év múlva Debrecenben senki nem fog kórházi fertőzésben meghalni – jelentette ki Szilvássy Zoltán.

A DE rektora arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a hatóanyag csak Debrecenben és a környéken lesz jó, mert pár száz kilométerrel arrébb a baktériumtörzs más variánsa jelenik meg. Azonosítani kell őket, majd azok ellen is legyártani a megfelelő fágokat – mutatott rá Szilvássy Zoltán.

Az eseményen részt vett az országos tisztifőorvos, aki a hirek.unideb.hu-nak elmondta: a fágok alkalmazása egy rendkívül újszerű megközelítése a terápiás lehetőségeknek, hiszen a baktériumok antibiotikumokkal történő kezelése szinte elérkezett lehetőségei határaihoz.

– Sajnos az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések közül az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok miatt Magyarországon és világszerte is minden tizedik halálozással jár. Úgyhogy ez egy óriási probléma. Ezeket a rezisztens baktériumokat sajnos mi magunk termeljük ki, ez az ára a nagyfokú, széles spektrumú antibiotikum használatnak. Ezért nagyon nagy lehetőséget látunk a fágok alkalmazásában – magyarázta Müller Cecília.

Hangsúlyozta, az új módszer alkalmazásához azonban még további kutatásokra van szükség. Reményeik szerint viszont amint ezek befejeződnek, egy olyan eszközhöz jutnak, amely specifikus, szinte személyre szabott terápiát is lehetővé tesz majd.  A teljes beszámoló itt olvasható