• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Átadták az orosházi Egészségfejlesztési Irodát

Regionális hírek 2019.01.25 Forrás: Weborvos
Átadták az orosházi Egészségfejlesztési Irodát

Az iroda szakemberei a járás 8 településén dolgoznak, közel 50 ezer embert érhetnek el programjaikkal, szűréseikkel.  

Az elmúlt hónapokban már komoly szakmai munka folyt az Egészségfejlesztési Iroda (EFI) keretein belül, azonban január 24-én a munkatársak elfoglalhatták végleges irodáikat is a kórház aulájából nyíló folyosón. Ebből az alkalomból meghívták az orosházi járás érintett intézményvezetőit, egészségügyi szakembereit és a közreműködő partnereket, és bemutatták tevékenységüket - tudósított az eseményről az intézmény.

Az eseményen az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatója hangsúlyozta, már a régi öregek is tudták: az egészségnél nincs nagyobb kincs, azonban mára ez a bölcsesség mintha kiveszett volna az emberekből. – Manapság alapvetően mozgásszegény, csökkentett fizikai aktivitású életet élünk, táplálkozásunk anomáliáit tekintve pedig néha önpusztító életmódot folytatunk – fogalmazott dr. Horpácsy Balázs, majd feltette a kérdést, megteszünk-e a jólétért minden tőlünk telhetőt?

– Magunktól nehezebben változtatunk, ám ha vannak olyanok, akik elmagyarázzák életformánk hosszútávú, óhatatlanul bekövetkező káros hatásait, jobban járunk. A mai ember szeretne jól informált lenni, ebben pedig az egészségfejlesztési irodák komoly szerepet kaphatnak, hiszen az informálás mellett részt vesznek a bizonyítékokon alapuló, az orvoslás szabályait betartó szűrések szervezésében is. Az EFI nem a folyamatok után szalad, hanem kezdeményezően maga mutat rá a lehetséges veszélyekre, amikre hathatós választ is ad – tette hozzá Horpácsy.

Tóth Zoltánné orosházi önkormányzati képviselő szerint minden olyan kezdeményezést támogatni kell, ami segít a helyiek egészségének megőrzésében. – Bízom benne, hogy az EFI iroda ilyen lesz. Közhely, de nem lehet eleget hangsúlyozni, mekkora kincsünk az egészség. Rendkívül fontos feladatra vállalkoztak az iroda munkatársai, de tudom, hogy a felkészült és tettrekész szakemberek majd emlékeztetnek bennünket arra, hogy a mindennapos rohanásban álljunk meg, és igenis szánjunk időt önmagunkra, testi és lelki egészségünkre – fogalmazott.

Az Orosházi Kórház főigazgatója előadásában bemutatta az Egészséges Orosházi Járásért pályázatot, ami közel 90 millió forintból valósult meg. – Az iroda szakemberei a járás 8 településén dolgoznak, közel 50 ezer embert érhetnek el programjaikkal, szűréseikkel – ismertette dr. Duray Gergő (a képen). – Az EFI az Orosházi Kórház szervezeti egységeként működik, ami hatékonyabb munkavégzést biztosít, így hozzájárul az itt élők egészségének megőrzéséhez, javításához – fogalmazott. Előadásában elhangzott, térségünkben sok mutatóban az országos átlagnál is rosszabb az itt élők egészségi állapota, így az EFI megelőzésre helyezett egészség-felvilágosító programjai és különböző szűrései fontos szerepet töltenek majd be a helyzet javításában.

Az orosházi Egészségfejlesztési Iroda vezetője, Kubas Eleonóra kiemelte, nem csak a térségben élő betegeket, hanem a kórházi dolgozókat is várják eseményeikre.

– Összetett és sokrétű a feladatunk. Ennek egyik része a munkahelyi egészségfejlesztés. Kijárunk a cégekhez, ahol szűréseket, állapot felméréseket végzünk, előadásokat tartunk és mozgás programokat szervezünk. Emellett az iskolákat is látogatjuk, ahol prevenciós előadásokat tartunk dietetikus és pszichológus kollégákkal, de lelki egészség tréninget is tervezünk a középfokú iskolákba. A gimnazista diákokat egyéni tanácsadásra is várja dietetikus és mentálhigiénés szakemberünk. Nagy hangsúlyt fektetünk az életmódváltó programra, ahol az állapotfelmérés után előadásokra, relaxációra, táplálkozási tanácsadásra, mentálhigiénés csoportfoglalkozásra és mozgásformák bemutatására várjuk az érdeklődőket – ismertette az iroda vezetője.

Az EFI mindezek mellett többféle klubfoglalkozást is indít februártól. Lesz szív- és érrendszeri, valamint cukorbeteg klub, ahol dietetikai tanácsadást és interaktív előadásokat tartanak. A fiatalokra gondolva az orosházi Diáktanyán szintén februárban indul a Kamasz-szervíz, aminek első előadásának témája, a TrenDiéták lesz.

 

Legolvasottabb cikkeink