• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Az egyetem inkubátorházában nyitja új laborját a cég

Regionális hírek 2023.04.28 Forrás: MTI
Az egyetem inkubátorházában nyitja új laborját a cég

Új kutató-fejlesztő laboratóriumot hozott létre a Resysten Science & Research Kft. Szegeden.

Új laboratóriumot hozott létre a higiéniai védőbevonatok kutatásával és fejlesztésével foglalkozó Resysten Science & Research Kft. a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) inkubátorházában.

Az új labor pénteki átadásán Pintér János, a Resysten fejlesztési igazgatója elmondta, hogy a magyar fejlesztésű higiéniai védőbevonatokkal foglalkozó cég családi vállalkozásként indult, mára azonban globálisan terjeszkedő, közepes méretű vállalattá nőtte ki magát, több mint húsz országban van jelen világszerte.

A vállalkozás olyan - a titán-dioxid fotooxidációs tulajdonságát kihasználó - tartós bevonatokat állít elő, amelyek megakadályozzák a különböző kórokozók megtapadását és terjedését. Ezek ma már több millió ember egészségét védik kórházakban, a tömegközlekedésben, de használják sportlétesítményekben, oktatási intézményekben, továbbá multinacionális cégeknél és bevásárlóközpontokban is - közölte a szakember.

Az SZTE-vel való együttműködés lehetővé teszi a Resysten számára, hogy olyan szolgáltatásokkal jelenjen meg a piacon, amelyek mögött stabil tudományos háttér áll. Az egyetem fizikai, kémiai és anyagtudományi elemzéseket, mikrobiológiai és virológiai vizsgálatokat, valamint hatékonysági és analitikai méréseket is végez a cég számára.

Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese felidézte, hogy a vállalkozás négy éve dolgozik együtt az egyetemmel. A pandémia alatt természetes együttműködés alakult ki a felsőoktatási intézmény és a cég között, a felbukkanó új kórokozók, a kialakuló rezisztens baktériumtörzsek azonban folyamatos kihívást teremtenek, így a fejlesztéseket nem lehet abbahagyni.

A professzor hangsúlyozta, az SZTE multidiszciplináris közösség, ahol a Resystennel való együttműködéshez megvan az összes lépcsőfok a kémiai alapkutatásoktól a fejlesztéshez szükséges fizikai, fizikai-kémiai tudáson át a kipróbáláshoz nélkülözhetetlen orvosi, élettudományi tapasztalatig.

Fendler Judit, az SZTE kancellárja elmondta, hogy az egyetem tavaly év elején átadott inkubátorháza az első olyan beruházás, amely az ELI-ALPS léteres kutatóközpont szomszédságában kialakítandó science parkban megvalósult.

Hamarosan - 9,5 milliárd forintos kormányzati támogatással - elkezdődhet a park mintegy 100 hektáros területének közművesítése - közölte a kancellár, hozzátéve: már most komoly a befektetői érdeklődés az egyetemi tulajdonban álló fejlesztési területek iránt.

Janovák László, az SZTE fizikai-kémiai és anyagtudományi tanszékének adjunktusa és a Resysten Science & Research Kft. munkatársa elmondta, hogy az újonnan kialakított, jól felszerelt és modern laboratóriumban elsősorban minőségbiztosítási tevékenységet végeznek majd. Folyamatosan ellenőrizni tudják a felületaktív bevonatok előállításához használt szuszpenziók anyagi tulajdonságait, fizikai-kémiai paramétereit. Ezzel lehetővé válik, hogy a különböző felületeken a szemnek láthatatlan, kopásálló, mechanikailag stabil higiéniai bevonatot alakítsanak ki.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a magánszemélyek és közvetve a Columbus Magántőkealap tulajdonában álló Resysten Science & Research Kft.-t 2021-ben hozták létre. A vállalkozás anyavállalata a 2014-es alapítású Resysten Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2021-ben 336 millió forint volt, ami 13 százalékkal haladta meg az előző évit. A cég 2020-ban 57 millió, 2021-ben csaknem 30 millió forint adózott eredményt ért el.

 

Legolvasottabb cikkeink