• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az elődök köszöntése Debrecenben

Regionális hírek 2019.11.20 Forrás: Unideb.hu
Az elődök köszöntése Debrecenben

A magyar felsőoktatási intézmények legfrissebb rangsorában az általánosorvos-képzésben a DE ÁOK az első.

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egykori vezetőit Lampé Lászlót 90., Borsos Antalt pedig 80. születésnapja alkalmából köszöntötték kedden a DAB Székházban. Az ünnepi ülésen egykori kollégák, tanítványok idézték fel a professzorok példamutató tevékenységét.

- Lampé László és Borsos Antal professzoroktól megtanultam azt, ami a mai orvosképzésnek is a sarkalatos pontja, hogy milyen tartással lépjünk be a kórterembe, hogyan forduljunk a beteghez, hogyan szólítsuk meg. A modern eljárások alkalmazása mellett az is fontos, a betegek egy magabiztos orvossal találkozzanak, aki meg tudja nyerni a bizalmukat, és képes elhitetni, hogy létezik gyógyulás. Lampé és Borsos professzorok olyan intézetet alakítottak ki és működtettek, amire ma is példaként tekinthetünk – hangsúlyozta köszöntőjében a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja. Mátyus László kitért rá, hogy a Figyelő hetilap elkészítette a magyar felsőoktatási intézmények legfrissebb rangsorát, amelyben orvos- és egészségtudomány területén az általánosorvos-képzésben a DE ÁOK az első, az összesített listán pedig a 2. helyet foglalja el. A dékán hozzátette: ez az eredmény az elődök érdeme is, akik példát nyújtottak.

Mátyus László az ÁOK Kari Tanácsa nevében emléklapot adott át az ünnepelteknek, amelyben megköszönik a professzorok kimagasló oktató-, gyógyító- és nevelő munkáját és vezető tevékenységét. A köszönőlevelet Lampé László távollétében unokája, Lampé Rudolf vette át. 

Vezetésük alatt a debreceni szülészet és nőgyógyászat a szakma zászlóshajója volt Magyarországon és Európában, mégis a betegközpontúság volt az az eszme, amit képviseltek, és amit a mai napig emlegetnek velük kapcsolatban. Lehetünk szakmailag bármilyen felkészültek, ismerhetjük a legmodernebb eljárásokat, ez a betegközpontú szemlélet nélkül önmagában kevés, a beteg kell, hogy az első legyen. A klinika azon van, hogy ezt a szemléletet visszahozza a mindennapokba, amihez a két ünnepelt életútja, tevékenysége és jelleme mintaként szolgál – emelte ki ünnepi beszédében Lampé Rudolf, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika jelenlegi vezetője.

Lampé és Borsos professzorok egykori pályatársai, tanítványai szakmai tudásuk mellett elismerően szóltak elhivatottságukról, korrektségükről, őszinteségükről és az elődök iránti tiszteletükről.

Lampé László 1973-tól 22 éven át vezette a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikát, ez idő alatt az intézményt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Kollaborációs Központjává avatták, és 1992-ben Európában elsőként kapott bababarát kitüntető címet.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink