• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Az öngyógyításról (dióhéjban) kapszulában

Regionális hírek 2018.10.04 Forrás: Debreceni Egyetem
Az öngyógyításról (dióhéjban) kapszulában

A Debreceni Egyetemről induló, középiskolásokat célzó kezdeményezés országos programmá vált.

A biztonságos gyógyszerhasználathoz és a tudatos öngyógyításhoz nyújt segítséget az a középiskolásoknak szóló előadás-sorozat, amely a Debreceni Egyetemen készült felmérésen alapul. Az egészségnevelésről szóló program már az egész országban elérhető.

A középiskolás diákok gyógyszertári és egészségügyi ismereteinek megismerésére irányult az a felmérés, amelyet Bácskay Ildikó egyetemi docens témavezetésével Gyermán Anna PhD munkájának keretében indult még 2015-ben a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán.

- A 14 év felettiek már kiválthatnak vényköteles és orvosi rendelvény nélkül is kiadható gyógyszereket. Ezért kíváncsiak voltunk arra, hogy a gimnazisták, szakközépiskolában és szakmunkásképzőben tanuló fiataloknak, milyen ismereteik vannak a patikákról és a gyógyszerészek munkájáról, valamint hogyan értékelik saját egészségi állapotukat, mit tudnak az öngyógyítás lehetőségeiről – idézte fel a felmérés tartalmát Bácskay Ildikó, a Gyógyszerésztudományi Kar docense.  

A válaszok kiértékelése után a gyógyszerészkutatók elsőként több debreceni középiskolában, majd később a régióban is elindítottak egy ismeretterjesztő előadás-sorozatot, amelyhez 2017-ben szakmai támogatóként a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság is csatlakozott.

A pozitív visszajelzések hatására a szakemberek a program folytatása mellett döntöttek, és idén egy új mintaelőadást dolgoztak ki. A „Gyógyszerszedés a hétköznapokban – Az öngyógyításról (dióhéjban) kapszulában” című előadást Gyermán Anna a gyógyszerészek világnapján, szeptember 25-én mutatta be a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság (MGYT) ülésén. A Debreceni Egyetemről induló ötletes kezdeményezés mostanra már országos programmá vált.

- Az óra célja, hogy egészségtudatos felnőttekké váljanak a diákok, a mindennapi élet során hasznos információk kapjanak egészségük megőrzésére és betegségük felismerésére vonatkozóan, valamint segítséget adjunk nekik a biztonságos gyógyszerhasználathoz – mondta a hirek.unideb.hu-nak Bácskay Ildikó. 

A fiatalok az előadás során egyebek mellett választ kaphatnak arra, miben segíthet a gyógyszerész, mi legyen a házi gyógyszeres dobozban és mit nem szabad otthon tartani. Emellett megbeszélik az öngyógyítással kapcsolatos tényeket és tévhiteket, valamint szóba kerülnek az interneten olvasható hasznos, illetve félrevezető tartalmak.

A társaság tagjai a mintaelőadást letölthetik a szervezet weboldaláról (www.mgyt.hu), és osztályfőnöki órák keretein belül az ország bármelyik középiskolájában tarthatnak felvilágosító órát. A program a tervek szerint hamarosan a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolájában is elindul. 

- Szeretnénk elérni, hogy szervezett, intézményesített szinten taníthassuk meg a diákoknak, hogyan őrizhetik meg minél hosszabb ideig az egészségüket. Az egészségnevelést már gyermekkorban el kell kezdeni. Hosszútávon az a cél, hogy az általános- és középiskolákban önálló tantárgyat vezessenek be az egészségértésről – tette hozzá a docens. 

Bácskay Ildikó hangsúlyozta: a hazai gyógyszertárakban szemléletváltásra van szükség, hiszen a felmérésből és a fiatal generációval való személyes találkozásokból ez egyértelműen kiderül. Ennek jegyében a gyógyszerésztársaság a Debreceni Egyetem támogatásával „Diákbarát patika” programot tervez indítani. Az elismerést azok a helyek kapnák, ahol például konzultációs időpontokkal, játszósarok kialakításával vagy éppen halk zenével törekszenek a barátságosabb, bizalmasabb és diszkrétebb környezetre.

Legolvasottabb cikkeink