• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Az orosháziak bemutatják: ilyen lesz a járóbeteg-irányítás

Regionális hírek 2024.02.28 Forrás: Weborvos
Az orosháziak bemutatják: ilyen lesz a járóbeteg-irányítás

Az egész országban bevezetik a sorszámhúzást és a betegfelvételi irodában történő adategyeztetést március elsejétől. 

Alapjaiban változik március 1-jétől a járóbeteg ellátás rendje az Orosházi Dr. László Elek Kórházban. A szakrendelések kizárólag előzetes, telefonos időpontfoglalás után vehetők igénybe, emellett az egész országban bevezetik a sorszámhúzást és a betegfelvételi irodában történő adategyeztetést. Részletesen leírják mit, hol és hogyan kell tennie, tudatja közelményében az intézmény. 

Az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálásával az egész országban bevezetik a Járóbeteg Irányítási Rendszert (JIR). Az új időpontfoglaló és behívó rendszer célja, hogy a betegeknek minél kevesebbet kelljen várakozniuk a rendelőben, segíti a jobb szervezettséget és a hatékonyságot, így az időpont-egyeztetéssel nem az orvosnak vagy a szakasszisztensnek kell foglalkoznia, a gyógyításra koncentrálhatnak. 

Aki március 1-je után érkezik az orosházi kórház Könd utcai szakrendelőjébe járóbeteg-szakellátásra, az új rendszer szerint kell eljárnia. Ennek lépéseit részletesen bemutatják. 

1. lépés: időpontfoglalás

A járóbeteg-szakrendelések többségére kizárólag előzetes időpontfoglalás után lehet érkezni.

Időpontot munkanapokon a +36 68 411-166-os központi számon az 597-es és a 697-es melléken 06:30-14:30 óra között lehet foglalni. (A pszichiátriai szakrendelés kivételt képez, ott a korábbi számon lehet időpontot foglalni, ez ide kattintva érhető el).

Emellett a háziorvos is jogosult időpont kérésre az EESZT Ágazati felületét használva, hamarosan pedig minden felhasználó saját maga is foglalhat majd időpontot az EgészségAblak applikáción keresztül. 

A gyors és hatékony telefonos időpontkéréshez kérik, már a hívás előtt készítsék elő az alábbi adatokat, amelyeket kollégáik kérni fognak, hogy rögzíteni tudják a rendszerbe. 

TAJ szám

orvosi beutaló (amennyiben beutaló köteles az adott szakrendelés)

telefonszám (mobil)

email cím

Ha a betegnek sem telefonszáma, sem email címe nincs, abban az esetben közeli hozzátartozója, gondozója elérhetőségét szükséges megadni. 

Az elérhetőségekre azért van szükség, hogyha valamilyen oknál fogva az adott napon nem lesz elérhető a szakrendelés, értesíteni tudják a beteget. 

Emellett a rendszer az időpont előtt emlékeztető SMS-t vagy emailt tud küldeni, amennyiben ez a funkció be van állítva az időpontkérő személy ügyfélkapus rendszerében az EESZT adatlapján.  

A telefonközpontos kérdezni fogja, milyen célból kérik a vizsgálatot 

újkeletű panaszok

gondozott betegek kontrolljához szükséges vizsgálatok

kontroll vizsgálat

Ezek alapján kollégáik az elérhető szabad időpontokról tájékoztatást adnak, melyek közül a beteg választja ki a számára megfelelőt. 

Amennyiben az elmondott panaszok alapján sürgős ellátás szüksége merül fel, úgy a telefonközpont dolgozói a telefonálót a Sürgősségi Betegellátó Osztályra irányíthatják. 

Kérjük betegeiket, az időpont kiválasztásánál vegyék figyelembe, hogy mikor és milyen közlekedési eszközzel tudnak beérkezni a kórházba, ezzel is csökkentve a várakozási időt. Például: ha valaki a kora reggeli órákban tud csak akár tömegközlekedéssel beérkezni, lehetőleg ne a késő délelőtti időpontot válassza, hiszen hiába ér be korán, a vizsgálat csak a foglalt időpontban fog megtörténni.  

Ha valaki nem tud eljönni a korábban foglalt időpontjára, kérik, hívja fel a telefonközpontot, és mondja le a kért vizsgálatot. Ebben az esetben ugyanitt új időpontot is kérhet. 

2.  lépés: megérkezés, sorszám kérése 

Az új rendszerben elsőként nem a rendelésre kell menni, hanem az újonnan kihelyezett sorszámkiadó automatából kell sorszámot húzni. 

Hol találhatók az új automaták? 

Könd utcai szakrendelő főbejáratánál, a lépcső mellett a kórház aulájában, a Betegfelvételi Iroda mellett

Aki időpontra jött, az ELŐJEGYZÉSRE ÉRKEZTEM feliratra kattintson, gépelje be a TAJ számát majd nyomja meg a bevitel gombot, ezután megkapja a sorszámot. 

Amennyiben valaki a foglalt időpontja után, késve érkezik, a BETEGFELVÉTELRE MEGYEK feliratot kell választania, és az így kapott sorszámmal hívják majd a Betegfelvételi Irodába.  

A nem beutaló köteles szakrendelésekre érkezve is a BETEGFELVÉTELRE MEGYEK menüt kell választani, ha nincs időpontfoglalás.  Azonban itt is javasolják az előzetes telefonos időpontfoglalást, ugyanis ennek hiányában nem garantált, hogy még aznap sor kerül a vizsgálatra. Kivételt képeznek az azonnali, sürgős beavatkozást igénylő esetek. 

A nem beutaló köteles szakrendelések

nőgyógyászat

fül-orr-gégészet

urológia

traumatológia

sebészet

bőrgyógyászati gondozó

szemészet

pszichiátria

FONTOS!

A laboratóriumba érkező betegeknek továbbra is a labor melletti automatából kell sorszámot húzni. Viszont ha ezt követően ugyanazon a napon bármely szakrendelést igénybe veszi, a Betegfelvételi Irodában is jelentkeznie kell, az új sorszámhúzó automatából kapott szám alapján. 

3.  lépés: adategyeztetés a Betegfelvételi Irodában

A sorszámmal a kórház aulájában található Betegfelvételi Irodánál kell jelentkezni. Az ablakok felett elhelyezett monitorokon jelenik meg a sorszám és hogy hanyas ablakhoz kell menni. 

Itt minden esetben szükség van az okmányok bemutatására (TAJ kártya, személyi igazolvány, lakcímkártya, beutaló). Ezek hiányában az adategyeztetés nem végezhető el, így a vizsgálatra sem fogják behívni a beteget. Kollégáiknak nincs jogosultsága, hogy a rendszerből előkeressék a TAJ számot, minden esetben a betegnek kell hitelt érdemlően igazolni magát! Ha nincs érvényes TB jogviszony, annak rendezéséig a vizsgálatot nem végezhetik el. 

Kérjük kedves betegeinket, hogy az adott napon a foglalt időpont előtt 20-30 perccel hamarabb érkezzenek meg, hogy jusson idő a Betegfelvételi Irodában az adategyeztetésre.

Aki késve érkezik, és nem tudják a megadott időben megkezdeni a vizsgálatát, annak várnia kell az utána, szintén időpontra érkező beteg(ek) ellátásáig.

Felhívják a figyelmet, hogy a Betegfelvételi Irodában nem érkezési sorrendben, hanem a foglalt időpontok közelsége alapján történik a behívás! 

4.  lépés: behívás a szakrendelésre 

Ezt követően lehet felkeresni a rendelőt. A telefonon foglalt időpont esetében a rendelő(k) emelete és ajtószáma leolvasható a gépből kapott sorszámról, de kollégáink is adnak felvilágosítást, illetve a szakrendelő földszinti lépcsőjénél található monitoron is megkereshetik, hol találják az adott rendelőt.  

A szakrendeléshez érve a falakra kihelyezett kijelzőn jelenik majd meg behíváskor a sorszám és a rendelő(k) száma.  

Aki egy napon több szakrendelést is igénybe vesz, vagy további vizsgálatra, ellátásra utalják (pl. röntgen), az eredeti sorszámával fogják behívni a következő rendelésre/vizsgálatra. Azaz új sorszám húzása nem szükséges! 

A rendszer nemcsak a betegeknek, hanem a kórházi dolgozóknak is újdonság lesz, így az elején előfordulhat, hogy hosszabb ideig tart a folyamat a Betegfelvételi Irodában illetve a szakrendeléseken, ezért türelmet, megértést kérnek a betegektől. 

Amennyiben a Járóbeteg Irányítási Rendszerrel kapcsolatban észrevétele, javaslata van, ezeket írásban a bfi.vez@ohk.hu email címre, vagy a kórház igazgatóságának címezve (Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, 5900 Orosháza Könd utca 59.) teheti meg. 

 

Legolvasottabb cikkeink