• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Az ország legmodernebb ultrahang készüléke a klinikán

Regionális hírek 2019.04.08 Forrás: Semmelweis Egyetem
Az ország legmodernebb ultrahang készüléke a klinikán

A klinikára került készülék nemzetközi szinten az első öt ilyen telepített készülék között van.

Minden eddiginél pontosabb diagnózis állítható fel azzal, a világszinten elérhető legmodernebb ultrahangkészülékkel, amelyet elsőként Magyarországon a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegén adtak át. A hatvan millió forint értékű eszköz évente több ezer páciens ellátásához nyújt majd segítséget, egyebek mellett az endometriózis, valamint a magzati fejlődési rendellenességek diagnosztikájában is használják majd, de emellett a kutatásban és a gyakorlatközpontú oktatásban is fontos szerepe lesz. A berendezést a Samsung hivatalos magyar képviselete, a Sonarmed Kft. ingyenesen biztosítja a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának - tudatta az egyetem.

Dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója elmondta: a világújdonságnak számító ultrahangkészüléket a klinikai ellátásban egyrészt a várandósgondozásban, a magzati diagnosztikában, másrészt bizonyos nőgyógyászati kórképek (pl. daganatos betegségek, endometriózis legsúlyosabb esetei) diagnosztikájában használják majd. Az új eszköz a jelenlegi ultrahangnál is gyorsabb és pontosabb diagnózist ad – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a csúcstechnológia az oktatásban is további minőségi ugrást jelent, évente 400-500, elsősorban ötöd és hatodéves orvostanhallgató gyakorlat-központú oktatását hivatott segíteni. Emellett olyan szintű képalkotást tesz lehetővé, hogy tudományos kutatási projektek alapjául is szolgálhat. A klinikára került készülék nemzetközi szinten az első öt ilyen telepített készülék között van.

Sipos Antal, a Sonarmed Kft. projektvezetője hangsúlyozta: a most átadott ultrahang a Samsung Healthcare zászlóshajó készüléke, amely rendkívül friss fejlesztés, a múlt év végén mutatták be a nemzetközi szülészeti és nőgyógyászati konferencián. Az eddig használt, szintén csúcsdiagnosztikai kategóriába tartozó UH-hoz képest memóriáját tekintve háromszor, míg jelfeldolgozó rendszerét nézve 10-11-szer gyorsabb, ennek köszönhetően olyan részletgazdag képet biztosít, hogy a legapróbb eltéréseket is észre tudják venni az orvosok. A most üzembe helyezett legújabb fejlesztésű ultrahang készülék az első és második trimeszteri rendellenességek felismerésében is nagy segítség nyújt.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, mint a régió legnagyobb szülészeti-nőgyógyászati ellátóhelyén, évente 12 ezer ultrahangvizsgálatot végeznek, átlagosan több mint 4000 várandós és 250 endometriózistól szenvedő páciens fordul meg. A teljes beszámoló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink