• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Az új szegedi fogimplantátum élettartama jelentősen nőhet

Regionális hírek 2021.06.23 Forrás: Szegedi Tudományegyetem - Weborvos
Az új szegedi fogimplantátum élettartama jelentősen nőhet

Több mint 440 millió forintból olyan rendszert hoztak létre, amely csökkenti az implantátum körüli gyulladások lehetőségét. 

A Szegedi Tudományegyetem és a Denti System Kft. által kifejlesztett új eljárás jelentősen növelheti a beültetett fogászati implantátumok élettartalmát, ezáltal javulhat az implantátummal rendelkezők életminősége. A kutatómunkát modern eszközpark segítette, az itt nyert tapasztalatokkal a jövőben a fogorvostanhallgatók tudása is gyarapodhat - áll az SZTE közleményében.

„A konzorcium által végrehajtott K+F+I projekt fő célja olyan újgenerációs fogászati implantátum-rendszer kifejlesztése volt, amely csökkenti az implantátum körül kialakuló bakteriális eredetű gyulladások lehetőségét. A periimplantáris gyulladás elkerülése jelentősen, de akár többszörösére is növelheti a beültetett implantátumok élettartamát, ezáltal javíthatja a fogászati implantátummal helyreállított fogazat által a páciensek életminőségét. Az interdiszciplináris kutatás eredményeképp kifejlesztett újgenerációs implantátumok – a projekt kezdetén kitűzött céloknak megfelelően – teljes mértékben megfelelnek a modern fogászati implantológiai követelményeknek” – emelte ki a projekt szakmai vezetője, az SZTE tudományos főmunkatársa, dr. Tóth Zsolt.

Az implantátum-rendszer különlegessége, hogy a fogágy anatómiai adottságait figyelembe véve tervezhető és kivitelezhető az implantológiai beavatkozás kezelt fogágybetegek részére is. Az implantátum-rendszer biztosítja az implantátum geometriai kialakításának köszönhetően azt, hogy a fogágybetegségre jellemző változatos csontminőségnek megfelelően alkalmazható legyen és az implantáció után megfelelő mennyiségű lágyszövet képződhessen.

„Az SZTE fogorvos kutatói a Denti System Kft. szakembereivel együttműködve olyan sebészeti eszközparkot fejlesztettek ki, amelynek segítségével az implantátum beültetése során megvalósítható a szájüreg szöveteinek kímélése, a gyógyulás gyorsabbá és eredményesebbé tétele. A projekt kutatási-fejlesztési feladatai szinergikusan valósultak meg a Denti System Kft. és a Szegedi Tudományegyetem négy karának (Fogorvostudományi Kar, Általános Orvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar, Természettudományi és Informatikai Kar) szoros együttműködésével. Az egyetem a fejlesztés teljes vertikumában részt vett, a tesztminták bevizsgálásától kezdve az in vitro és in vivo kísérleteken keresztül, a klinikai ellenőrzésig a kiváló szakértelemmel rendelkező kutatók és a megfelelő infrastruktúra bevonásával” – hangsúlyozta Tóth Zsolt.

A projekt költségvetése lehetővé tette a Szegedi Tudományegyetemen, hogy a preklinikai és klinikai kutatáshoz jelentős beruházások valósuljanak meg, amelynek köszönhetően modern eszközpark segítette a kutatói munkát.

„A későbbiekben a fogorvostanhallgatók is profitálhatnak a megvalósult projektből. Az implantológiai témájú előadásokon a projektben részt vevő fogorvos oktatók első kézből adhatják át a hallgatóknak azokat az elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyeket az újgenerációs implantátumok fejlesztése során nyert kutatási tapasztalatok biztosítanak” – ismertette a projekt szakmai vezetője.

A "Rizikófaktorokat és parodontológiai szempontokat is figyelembe vevő, új fogászati implantátumrendszer kifejlesztése" című projekt 441 178 299 Forintból valósult meg, ebből a Szegedi Tudományegyetemre jutó elszámolható összköltség 209 977 767 Forint volt - zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink