• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

Az újraélesztést segíti a kórház LUCAS eszköze

Regionális hírek 2021.11.08 Forrás: Weborvos
Az újraélesztést segíti a kórház LUCAS eszköze

A mellkas megfelelő pontjára helyezve a készülék néhány gombnyomás után automatikusan megkezdi a mellkasi kompressziót.

Sokszor és sok helyen hallhatunk, olvashatunk arról, mennyire fontos a gyorsan és hatékonyan megkezdett mellkasi kompresszió, ha valaki hirtelen szívleállás miatt összeesik az utcán. De nincs ez másként akkor sem, ha egy kórházban ápolt betegnek omlik össze a keringése, ott is azonnali újraélesztésre van szükség.

Ezt segíti a LUCAS mellkasi kompressziós rendszer, amit a közelmúltban kapott az orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Sürgősségi Betegellátó Osztálya (SBO) és Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztálya (ITO).

– Az SBO-ra a mentők sokszor hoznak kritikus állapotú betegeket, akiknek vizsgálat közben is rosszabbodhat az állapotuk, míg az ITO-n az életveszélyben lévő betegeknél még gyakrabban előfordul szívleállás – ismerteti dr. Duray Gergő intézményvezető, majd hozzáteszi, ilyen esetben az ellátó személyzet azonnal megkezdi az újraélesztést (CPR). – Közülük egy valakinek folyamatosan végezni kell a mellkas kompressziót, ezzel fenntartva a vérkeringést. A LUCAS használata azonban kiváltja ezt, hisz hatékonyan, ugyanolyan erővel és tempóban, megszakítás nélkül végzi a mellkasi nyomásokat a betegen. Így felszabadul egy ember, aki más, életmentő beavatkozásokra összpontosíthat – fogalmaz.

A kórház vezetője belgyógyász szakorvosként maga is sokat dolgozik az SBO-n, így tapasztalata szerint az új eszköz jelentős segítség lesz az ellátó személyzetnek. Dr. Duray hangsúlyozza, a berendezés nem csak az osztályokon végzett újraélesztést segíti, hanem hatékony a beteg helyszíni mozgatásakor vagy kórházi osztályok közötti áthelyezésekor is.

A LUCAS két fő részből áll. A hátlap a beteg háta alá kerül, ehhez csatlakoztatják a koronggal felszerelt felső részt, majd a beteg kezeit rögzítik a készülék oldalához. Így tulajdonképpen maga az eszméletlen beteg teste, kezei “tartják” az eszközt pozícióban, ezzel sem kell foglalkoznia az egészségügyi személyzetnek. A mellkas megfelelő pontjára helyezve a készülék néhány gombnyomás után automatikusan megkezdi a mellkasi kompressziót, a hatékony és megszakítás nélküli CPR pedig nagyban javítja a beteg esélyeit a sikeres életmentésre.

Az egyenként 5 millió forint értékű eszközök hosszas előkészítés után az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) beszerzéséből érkeztek az orosházi kórházba.(Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza)

Legolvasottabb cikkeink