• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Báli bevételből kapott terheléses EKG-t az orosházi kórház

Regionális hírek 2021.03.01 Forrás: Weborvos
Báli bevételből kapott terheléses EKG-t az orosházi kórház

A jótékonysági bál bevételéből vásárolt, több millió forint értékű eszköz jelentős fejlesztést hoz a kardiológiai ellátásban.

A koszorúerek és a szív terhelhetőségét vizsgáló EKG-t vásárolt az Orosházi Kórházért Alapítvány a Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet számára. A több millió forint értékű eszköz jelentős fejlesztést hoz a kardiológiai ellátásban - tudatta közleményben az intézmény.

Az orosházi kórház egy évvel ezelőtt, 2020. február 22-én rendezte hagyományos jótékonysági bálját, aminek bevételéből és a felajánlásokból befolyt adományokból – a szokásoknak megfelelően – orvosi eszközt vásároltak. A COVID járvány miatt ugyan a vártnál lassabban ment a beszerzés, de a napokban megérkezett a terheléses EKG rendszer a hozzá tartozó informatikai kiegészítőkkel.

– Komoly előrelépést jelent ez a kardiológiai ellátásban, hiszen egy régi berendezést cserélhetünk le egy minden igényt kielégítő, modern orvosi eszközre – fogalmazott a február 25-ei ünnepélyes átadón a kórház igazgatója. Dr. Duray Gergő hangsúlyozta, ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, sok önzetlen ember összefogása kellett. – Itt szeretném megköszönni azon magánszemélyeknek, szervezeteknek és cégeknek, akik a jótékonysági bálon támogatták az Orosházi Kórházért Alapítványt. Külön kiemelném a Szeged-Csanádi Egyházmegyét és Orosháza Város Önkormányzatát, ahonnan 1-1 millió forintot kapott az alapítvány az eszköz megvásárlására – fogalmazott az intézményvezető.

Az új eszközt a kardiológiai ambulancián használják. A GE típusú terheléses EKG-val a koszorúerek és a szív terhelhetőségét vizsgálják oly módon, hogy a kerékpár tekerésével megterhelik a szervezetet.

– A vizsgálat közben koszorúér betegségre utaló eltéréseket keresünk az EKG görbén. Ha elváltozást találunk, a mért adatok alapján döntünk, szükséges-e további vizsgálatokra küldeni a pácienst. Emellett infarktuson átesett betegek terhelhetőségét is tudjuk vizsgálni, így figyelve a gyógyulás folyamatát – ismertette az EKG használatát dr. Dani Győző, a kórház kardiológiai osztályvezető főorvosa.

(A képen: Dr. Dani Győző (j) főorvos mutatta be a eszköz működését Kiss-Rigó Lászlónak, Dávid Zoltánnak és dr. Duray Gergőnek.

Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet, Orosháza)

 

 

Legolvasottabb cikkeink