• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Balneológia felsőfokon - fürdőgyógyászok konferenciája Debrecenben

Regionális hírek 2023.11.21 Forrás: Unideb.hu
Balneológia felsőfokon - fürdőgyógyászok konferenciája Debrecenben

A legújabb balneológiai kutatásokon túl szó volt a mesterséges intelligencia fürdőgyógyászatban való alkalmazási lehetőségeiről is.  

A mozgásszervi medicina mellett a bőrgyógyászatban és a daganatos betegek kezelésében is hatékony a balneológia – hangzott el a Magyar Balneológiai Egyesület hétvégi nagygyűlésén. A tanácskozáson – melynek idén a Debreceni Egyetem adott otthont – a szakterület újdonságairól és a mesterséges intelligencia fürdőgyógyászatban való alkalmazási lehetőségeiről is szó volt - számolt be a rendezvényről az egyetemi portál.

A debreceni Nagyerdőben 1820-ban találták meg az első forrásvizet Simonyi óbester idején, akkor létesült a városi fürdőház. Az I. világháború után a strandkultusz fellendültével hidegvizes úszómedencével bővült a fürdő. 1958-ban kapott gyógyfürdő minősítést, miután Pávai Vajna Ferenc olajkutatás közben felfedezte a 68 °C termálvizet, mely alkálikloridos, hirdogén-karbonátos, nátrium-kloridos, jódos-brómos, kalcium, magnézium tartalmú gyógyvíz. A tanácskozás kiemelt témája volt a termálvíz gyógyító hatása, melyet számtalan kutatás bizonyít. Mint kiderült, nem véletlen, hogy a debreceni Aquaticum termálfürdőben működik a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fürdőgyógyászati Centruma is. 

- A balneológia régóta fontos terület a Debreceni Egyetemen, 10 évvel ezelőtt például egy hatástanulmányban bizonyítottuk a diabéteszre gyakorolt jótékony hatását. A debreceni gyógyfürdővel megalakított klaszterünk mögött így egy tudományos, innovatív, oktatási holdudvart sikerült létrehozni. Ezért biztosítom Önöket, hogy ebben a diszciplínában a Debreceni Egyetem tudásbázisára mindig számíthatnak – hangsúlyozta köszöntőjében Szilvássy Zoltán rektor a Magyar Balneológiai Egyesület éves nagygyűlésének megnyitóján.

- Az elmúlt három évben megvalósult klinikai integráció folyamatában a reumatológia nagyon fontos szerepet kapott, hiszen önálló klinikai egység született, és egy kétpólusú, de egységes szakmai protokoll mentén működő reumatológiai betegellátó egység jött létre. A fürdőgyógyászat pedig egy önálló, elnök alá rendelt szervezeti egység maradt, amely jelzi a balneológia fontosságát – tájékoztatott Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.

A hazai termálkutak 70-80 százaléka az Észak-Alföldi régióban található, Debrecenben évente háromszázezren használják ki a termálfürdő gyógyító, rekreációs erejét.

- A debreceni fürdőgyógyászati modell egyedülálló az országban. A Debreceni Egyetemmel karöltve évek óta sikeresen működtetjük a fürdőgyógyászati osztályt, amelyhez az egyetem igen jelentős tudományos és diagnosztikai hátteret nyújt, mi pedig a technikai feltételeket igyekszünk maximálisan biztosítani – részletezte Fazekas Lajos, az Aquaticum Mediterrán Élményfürdő igazgatója.

A Debreceni Egyetem Reumatológia Tanszék professzora elmondta, hogy a balneológia a mozgásszervi medicina, így a reumatológia, ortopédia, traumatológia és a sportorvoslás területén is kiválóan használható. Sőt, néhány olyan kórkép esetén, mint a kopásos betegségek, a derékfájás és csontritkulás, szinte az egyedüli hatékony módszer a kezelésre - sorolta Szekanecz Zoltán, aki több előadást is tartott a témában a kongresszuson.  További részletek a teljes cikkben

(Fotó: unideb.hu)

Legolvasottabb cikkeink