• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Beadták az ötszázezredik koronavírus elleni vakcinát az Egyetemen

Regionális hírek 2022.01.10 Forrás: Semmelweis Egyetem
Beadták az ötszázezredik koronavírus elleni vakcinát az Egyetemen

Az egészségügyben dolgozó egyetemi munkatársak körében száz százalékos az átoltottság, és a 3. oltás felvételének aránya is ezt közelíti.

A harmadik oltás felvételének fontosságára hívta fel a figyelmet dr. Merkely Béla az omikron variáns rendkívüli fertőzőképessége miatt. A vírus korábbinál gyorsabb terjedése miatt az esetszámok robbanásszerű növekedésére kell számítani, az oltatlanok pedig még nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint eddig. A rektor annak kapcsán nyilatkozott az egyetemi portálnak, hogy a Semmelweis Egyetem munkatársai 2022. január 7-én beadták az 500 ezredik koronavírus elleni védőoltást.

„A Semmelweis Egyetem számára kezdettől fogva prioritás volt az oltások biztosítása, hiszen ez az egyetlen eszköz, amivel középtávon legyőzhetjük a COVID-19 járványt. Éppen ezért munkatársaim fáradtságot nem kímélve mindig is készen álltak az oltópontokon a feladat elvégzésére” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor annak kapcsán, hogy 2022. január 7-én adták be az 500 ezredik koronavírus elleni védőoltást az egyetem munkatársai.

A rektor emlékeztetett arra, hogy a járvány első két hullámát a vuhani, a harmadikat a brit, a negyediket a delta variáns okozta. Mint fogalmazott: úrrá tudtunk lenni a negyedik hullámon, ugyanakkor kijelenthetjük, hogy a rendkívül fertőzőképes omikron variáns megjelenésével és elterjedésével elkezdődött az ötödik hullám. Bár ez arányaiban kevésbé okoz súlyos lefolyású betegséget, de kiemelkedő fertőzőképessége miatt az esetszámok jelentős növekedésével kell számolnunk Magyarországon is, akár napi több tízezerre felmehet az új megbetegedések száma, és ezért összességében a súlyos esetek száma is emelkedni fog. Ebben a helyzetben kiemelten fontos, hogy minél nagyobb legyen a lakosság átoltottsága.

„Mindenkit buzdítok a 3. oltás felvételére, mert csak ezzel lehet esélyünk az egészség és a munkaképesség megőrzésére” – emelte ki a rektor. Dr. Merkely Béla rámutatott: a nemzetközi tapasztalatokból az látható, hogy a vakcinák a korábbi variánsokhoz képest az omikron esetében kevésbé nyújtanak védelmet magával a fertőzéssel szemben, ugyanakkor ha kialakul az oltottaknál a COVID-19, az jellemzően csak enyhébb lefolyású, szezonális felsőlégúti kórkép formájában jelenik meg, és nem a szervezetet komplexen érintő súlyos betegségként.

Ezért mindannyian számos olyan emberrel fogunk találkozni a következő hetekben, akik tünetmentesen hordozzák a fertőzést. A vakcina megszelídíti a vírus okozta kórképet, védőhatása a lakosság jelentős részénél stabilan és magas szinten biztosítja a súlyos lefolyású megbetegedés elleni védelmet – fogalmazott. Ugyanakkor a 65 év felettiek, az onkológiai betegek, a magas vérnyomással, kardiológiai és cukorbetegséggel küzdők, valamint a jelentős túlsúllyal rendelkezők az oltás felvétele ellenére is nehezebben tudják majd legyőzni a vírust. Esetükben talán még a korábbiaknál is fontosabb a vakcináció – emelte ki a rektor.

A teljes körű, azaz három oltás legfontosabb előnye tehát, hogy minimálisra csökkenti a súlyos lefolyású megbetegedés kialakulását, a kórházba kerülés és a halálozás rizikóját – tette egyértelművé.

Dr. Merkely Béla felidézte: 2020. december 26-án az országban elsők között kezdődött meg az egyetemen a vakcináció, és ezt követően is mindig azonnal reagált az intézmény az olthatók körének bővülésére. 2021. január 7-én indult el a szociális intézmények és idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása, amely a fővárosban a Semmelweis Egyetem feladata volt. 2021. február 4-e óta folyik a családorvosok által beutalt oltásra jogosultak vakcinációja is, 2021. március 27-től pedig hazai szinten elsőként a Semmelweis Egyetem oltotta a várandósokat és szoptató édesanyákat. 2021. június 14-én az elsők között kezdte meg az intézmény a 12-15 évesek, december 15-től pedig az 5-11 év közöttiek oltását. A múlt év novemberében és decemberében megszervezett oltási akcióheteken megemelt kapacitással várták a lakosságot az egyetemi oltópontok. Az egészségügyben dolgozó egyetemi munkatársak körében száz százalékos az átoltottság, és a 3. oltás felvételének aránya is ezt közelíti.

Dr. Merkely Béla hangsúlyozta: a Semmelweis Egyetem a kezdetektől fogva a legmesszemenőbbig eltökélt a vírus elleni harcban minden fronton, a megelőzésben, a tanácsadásban és a betegek kezelésében egyaránt. Az oltási hajlandóság növelésében dr. Merkely Béla kulcsfontosságúnak tartja az érthető, szakmai alapú kommunikációt, amelyet az egyetem kezdetektől követett.

Az infodémia, a vírussal kapcsolatos álhírek, a zavart keltő információk gyengítik a járvány elleni védekezést, az oltásellenes erőket erősítik és   csökkentik az oltási hajlandóságot, ennek következtében pedig növelik a súlyos megbetegedések és halálozások számát. Éppen ezért kiemelt jelentőségű, hogy a lakosság hiteles forrásokból tájékozódjon.

A rektor úgy fogalmazott, reméli, a 2022-es év összességében könnyebb lesz, mint az előző, és arra számít, hogy az omikron variáns elhozza a járvány végső lecsendesedését, de ehhez is arra van szükség, hogy minél többen felvegyék az oltást.

Az egyetem három oltópontján továbbra is várják az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra jelentkezőket. Erről bővebb információkat itt talál

Legolvasottabb cikkeink