• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Bezárnak Budapesten a mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak

Regionális hírek 2020.03.12 Forrás: MTI
Bezárnak Budapesten a mozik, színházak, múzeumok és könyvtárak

A fővárosi gyógyfürdőkre nem vonatkozik korlátozás, de ebben választ várnak az operatív törzstől.

Csütörtöktől felfüggesztik az előadásokat minden fővárosi fenntartású moziban és színházban, továbbá szüneteltetik a szolgáltatásokat a múzeumokban és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár minden fiókintézményében -- jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester csütörtökön Budapesten, a koronavírussal kapcsolatos fővárosi intézkedésekről szóló sajtótájékoztatón.

Azt mondta, bármennyire is súlyosan érinti a döntés a fővárosi intézményhálózatot, meg kell tenni ezt a lépést, hogy a járványveszélyt a lehető legnagyobb mértékben csökkenteni tudják.

Karácsony Gergely kiemelte, a közösségi közlekedésben is megtesznek mindent, hogy a koronavírus-járvány miatt felmerülő kockázatokat csökkentsék. Ennek érdekében péntektől megszüntetik a jegyárusítást a járműveken, tehát a munkavállalók védelme érdekében nem lehet majd a járművezetőktől jegyet venni - közölte.

Megjegyezte, szerdán döntöttek arról, hogy átmenetileg felfüggesztik az érintett tömegközlekedési járatokon az elsőajtós felszállást, így elkerülve az esetleges tumultust, az utasok minden ajtón felszállhatnak.

Karácsony Gergely közölte: a főváros a kormánynak és a budapesti munkaadóknak azt javasolja, vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy egy központi intézkedés révén rugalmasabb munkakezdést alakítsanak ki, azaz ne a csúcsidőben kelljen a legtöbb embernek a tömegközlekedést használnia, így csökkentve a közösségi közlekedésben a kockázatokat.

A főpolgármester a munkaadókat arra kérte, hogy a lehető legtöbb munkavállalójuknak biztosítsák az otthonról való dolgozás lehetőségét.

Karácsony Gergely közölte, a fővárosi önkormányzat a közösségi közlekedés járművein és az információs táblákon tájékoztatja az elkövetkező napokban az utasokat a védekezéssel kapcsolatos aktualitásokról.

Elmondta azt is, a kormánytól szeretnének kérni egy pandémiás protokolltervet a közösségi közlekedésre vonatkozóan.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy a fővárosi önkormányzat együttműködik a központi kormányzattal, amelynek döntéseit követően határozzák meg a fővárosi lépéseket. Ugyanakkor - mondta - "nagyon sokszor" úgy érzik, hogy nincsenek a megfelelő információk birtokában.

Hangsúlyozta: a döntéseiket transzparens módon hozzák meg és minden kormányzati döntést a lehető legszigorúbban értelmezik a végrehajtáskor.

"Nem szeretnénk innen tanácsokat osztogatni a kormányzatnak, de úgy érezzük, hogy az elmúlt időszakban meghozott döntések valószínűleg nem fogják kiállni az idő próbáját, és újabb bátor döntésekre lesz szükség" - fogalmazott Karácsony Gergely.

Kérdésekre válaszolva Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes megerősítette, hogy mindenben a kormány döntéseinek megfelelően, fegyelmezetten járnak el.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Tüttő Kata főpolgármester-helyettes elmondta, hogy a fővárosi gyógyfürdőkre nem vonatkozik korlátozás, de ebben választ várnak az operatív törzstől.

Legolvasottabb cikkeink