• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bezárt egy debreceni éttermet a Nébih

Regionális hírek 2024.05.29 Forrás: MTI
Bezárt egy debreceni éttermet a Nébih

Az élelmiszerek tárolására használt raktárakban rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomokat találtak.

Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket és nyomonkövetési hiányosságokat találtak egy debreceni étterem ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, a jogsértések miatt az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették - tájékoztatott a hatóság szerdán.

Az érintett vállalkozás tevékenységét május 14-től május 27-ig függesztették fel. Az étterem a hiányosságok kijavítása után, a hatóság kedvező eredményű helyszíni szemléjét követően folytathatta tevékenységét; az eljárás, valamint a bírság kiszabása folyamatban van - közölte a hivatal.   

A Nagyerdő Projekt Kft. által üzemeltetett Pálma étterem esetét ismertetve a Nébih közölte: több helyiségben, egyebek mellett az élelmiszerek tárolására használt raktárakban rágcsálók és rovarok jelenlétére utaló nyomokat találtak. Nem mindenhol működtek megfelelően a kézmosók, valamint kézfertőtlenítő szer és a jogszabályban előírt fertőtlenítő hatású mosogatószer sem volt az étteremben.

Az épület, valamint a hűtőberendezések műszaki és higiéniai állapota sem felelt meg az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Az étterem egésze rendezetlen, takarítatlan volt. Szennyezettek voltak a gépek, eszközök és berendezések, például a húselőkészítő helyiségben lévő daráló, bárd és élező. Nem állt rendelkezésre megfelelő számú mosogató sem, és a konyhában is számos hiányosságot találtak az ellenőrök.

Súlyos hiányosságokat tártak fel a szakemberek a dokumentációban is. Az egység nem rendelkezett a jogszabályoknak megfelelő, kötelező HACCP kézikönyvvel, nem működtetett nyomonkövetési rendszert, az üzemeltető nem vezetett anyaghányad nyilvántartást. Az ellenőrzés idején dolgozó szakácsnak nem volt érvényes egészségügyi könyve.

A hatóság 20 tétel, mintegy 66 kilogramm nem nyomonkövethető, valamint lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű élelmiszert azonnali hatállyal kivont a forgalomból, és megtiltotta annak felhasználását.

Kapcsolódó hírek