• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Biobank együttműködés: gyorsabban, sikeresebben, többet

Regionális hírek 2021.11.29 Forrás: Semmelweis Egyetem
Biobank együttműködés: gyorsabban, sikeresebben, többet

A BBMRI-ERIC-nek immár Magyarországgal együtt 22 tagja van, emellett közel 30 ipari partnerrel és betegszervezettel áll kapcsolatban.

Európa legnagyobb biobank hálózatának mintáit is felhasználhatják kutatásaikhoz az egyetem munkatársai, miután a Semmelweis Egyetem vezetésével működő magyar konzorcium csatlakozott a BBMRI-ERIC-hez - adta hírül az egyetemi portál. A publikációra és projektekre fordított idő is lerövidülhet, a nemzetközi együttműködésekben sikeresebb szerepelhet az egyetem, valamint az akadémiai és ipari partnerekkel való közös munka is növekedhet – emelte ki a magyar konzorcium koordinátora.

„A Semmelweis Egyetem Biobank Hálózata már több mint 10 éve működik. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tavaly tett közzé egy felhívást, amelyben európai kutatási infrastruktúrákba való kapcsolódásra lehetett támogatásra pályázni” – ismertette az előzményeket dr. Molnár Mária Judit egyetemi tanár, a Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetének vezetője. Mint elmondta, a cél a pályázattal az volt, hogy az egyetemi hálózat csatlakozzon a Biobanking and Biomolecular Research Infrastructure – European Research Infrastructure Consortium-hoz (BBMRI – ERIC), amely Európa egyik legnagyobb biobank hálózata és kutatási infrastruktúrája. Ennek érdekében létrehoztak egy konzorciumot is BBMRI Magyar Nemzeti Csomópont néven, melyet a Semmelweis Egyetemen koordinál – az intézményen kívül tagjai még a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Dél-pesti Centrumkórház és a Richter Gedeon Nyrt. A magyar konzorcium végül idén júniusban, a szervezet virtuális taggyűlésének keretein belül csatlakozott teljes jogú tagként a legnagyobb európai biobank hálózathoz.

A BBMRI-ERIC-nek immár Magyarországgal együtt 22 tagja van, emellett közel 30 ipari partnerrel és betegszervezettel áll kapcsolatban. A szervezet kiemelkedően jól teljesít a különböző pályázatok és kutatási programok terén: az Európai Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját a 2014-2020 időszakban meghatározó program, a Horizont 2020 keretében pályázatainak sikerességi aránya 36% volt, az EU-s 7%-os átlagához képest  – emelte ki dr. Molnár Mária Judit. Hozzátette: a csatlakozással a magyar konzorcium célja az, hogy hasonlóan jól szerepeljenek a kutatási pályázatokon és a nemzetközi együttműködésekben, emellett pedig lerövidüljön a publikációra és projektekre fordított idő, és még inkább előtérbe kerüljön az akadémiai és ipari partnerekkel való közös munka. „Fontos, hogy azonos elvek és azonos minőségbiztosítás szerint, lehetőleg közös adatfelületet használva gyűjtsük a biobankokban tárolt mintákat – a múltban ezek fragmentáltan voltak jelen, mindenki más és más rendszereket használt” – mutatott rá az igazgató, kiemelve: amellett, hogy a magyar biobankok adatai és mintái a szervezet többi résztvevőinek szakemberei számára is elérhetővé válnak, a hazai kutatók ugyanúgy hozzáférhetnek a BBMRI-ERIC teljes adatbázisához és mintáihoz. Ha valaki például fiatalkori Parkinson-kóros betegek számára szerente gyógyszert fejleszteni, az európai keresőprogram segítségével könnyen megtalálja, mely ország mely intézményében található ide kapcsolódó minta, amely segítheti kutatását. „Nem szabad azonban elfelejteni az egyén és a személyes adatok biztonságát – a genomikai adatok annyira speciálisak és egyediek, hogy abból visszakövethetővé válhatnának az emberek, épp ezért olyan módon kell megosztani őket, hogy ez ne történhessen meg” – mutatott rá. A BBMRI-ERIC-hez való csatlakozással még jobb, még hatékonyabb terápiák és gyógymódok érhetőek el a betegek számára a magasabb minőségű mintáknak és adattárolásnak, valamint a kutatástámogatásoknak köszönhetően. Az együttműködés mentén a Semmelweis Egyetemnek lehetősége kínálkozik a saját Biobank Hálózat menedzsmentet is az új követelményeknek megfelelően átalakítani – emelte ki dr. Molnár Mária Judit.

A biobankok olyan gyűjtemények, amelyek élőlényekből származó mintákat tárolnak kutatási, orvosi célokra. A Semmelweis Egyetem Biobank Hálózata 2012-ben indult el, miután 2009-ben a Szenátus határozatot hozott annak létrehozásáról. Jelenleg 13 szervezeti egységben 14 biobankban működik, ahol közel 100 ezer mintát tárolnak minőségbiztosított módon – ezek között valamennyi típusú orvosi minta megtalálható a vértől és szövetektől kezdve a DNS-en és RNS-en át a különböző műtéti anyagokig. A biológiai mintákat klinikai genetikai diagnosztika, farmakogenomikai vizsgálatok, a betegség pathogenezisére vonatkozó morfológiai, genomikai és proteomikai, metabolomikai alapkutatások, biomarker identifikáció, valamint genetikai epidemiológiai vizsgálatok céljából használják fel.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

Legolvasottabb cikkeink