• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Biztonságosabb gerincsebészeti műtétek a Debreceni Egyetemen

Regionális hírek 2024.07.10 Forrás: Unideb.hu - Weborvos
Biztonságosabb gerincsebészeti műtétek a Debreceni Egyetemen

A neuromonitorozási célja, hogy a gerincvelő funkcionális integritásának kóros változásait még a műtét alatt felismerjék.

Új, teljes csavarstimulálással kiegészített neuromonitorozási rendszert vezettek be a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikán. Az eljárás alkalmazásával a sebész már a gerincsebészeti műtét közben visszajelzést kap a behelyezett csavarok pozíciójáról, amelyet szükség szerint azonnal korrigálhat. Az új módszerrel az eddiginél is biztonságosabban végezhetők el a gerincdeformitások kezelésére alkalmazott beavatkozások.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikán több mint tizenöt éve alkalmazzák a műtét közbeni (intraoperatív) monitorozást. Az eljárás nemrégiben kiegészült a teljes csavarstimulálással mind a háti, mind az ágyéki gerincszakasz műtéteinél. Ezt a neuromonitorozási rendszert a gerincdeformitás sebészetében használják. Célja, hogy a gerincvelő funkcionális integritásának kóros változásait még a műtét alatt felismerjék, és a szükséges sebészeti, illetve aneszteziológiai beavatkozással visszafordítsák a folyamatot. Az Idegsebészeti Klinikán a közelmúltban beszerzett Neurosoft IOM32 monitorrendszer alkalmazásával a korábbinál is biztonságosabban elvégezhető a beavatkozás.

A gerincferdülés-műtéteknél fémimplantátumok behelyezésével, csavarokkal és rudakkal korrigáljuk a görbületet. Nagyon fontos, hogy a csavarok megfelelő pozícióban legyenek, különben sérülhet a gerincvelő, ami alsóvégtagi bénulást okozhat. Az új elektrofiziológiai módszerrel a csavarok helyzetét műtét közben tudjuk kontrollálni és beavatkozunk, ha szükséges. Az összes csavart mind háti, mind ágyéki szakaszon végigstimulálva ellenőrizzük a pozíciójukat, megbizonyosodhatunk arról, hogy a beültetett implantátumok megfelelő helyen vannak, nincsenek-e túl közel például a gerincvelőhöz és nem okoznak neurológiai károsodást. Ezt eddig csak az operációt követően tudtuk kontrollálni, amikor a beteg felébredt – ismertette Ruszthi Péter, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinika klinikai főorvosa.

Az Idegsebészeti Klinika számára azért is jelentős az új eljárás alkalmazása, mert az intézmény a gerincferdülés sebészetében országos feladatokat lát el. - Nemcsak a gyermekkori gerincferdülés korrekcióját, hanem a felnőttkori deformitások kezelését is nagy számban végezzük. Az elektrofiziológiai monitorozást a klinikán már régóta alkalmazzuk, a különböző műtéti típusoknál más-más funkciók ellenőrzésére. Jeszenszky Dezső professzor több mint 15 éve évente két-három alkalommal tart itt mesterkurzusokat, ahol tökéletesíthetjük a módszert. A gerincdeformitás sebészete rengeteget fejlődött az elmúlt évtizedekben, ez pedig szükségszerűen magával vonja az igényt a monitorozási technikák fejlesztésére is – tette hozzá Novák László egyetemi docens, az Idegsebészeti Klinika igazgatója. 

Ahhoz, hogy az operáló team megbízható jeleket kapjon a beteg állapotáról, nagyon fontos többek között az altatás módszere, az altatószerek mennyisége, minősége, az altatás mélysége, melyekért az aneszteziológus felel.  Az elektrofiziológiai monitorozás menetét Tankó Béla aneszteziológus adjunktus Európa leghíresebb gerincsebészeti központjában, a zürichi Schulthess Klinik-en tanulta meg, ahol Martin Sutter vezetésével nagyon magas színvonalú intraoperatív elektrofiziológiai team működik.

Fontos volt számomra, hogy elsajátítsam ezt a módszert, amihez a kezdetekben sok segítséget kaptam a Neurológiai Klinikától, Fekete Klára tanárnőtől. Két évet tanultam, először Magyarországon, majd egyhónapos tanulmányúton vettem részt Svájcban, Európa egyik legjobb ortopédiai klinikáján. Jelenleg az anesztézia részéről két szakember része a műtéti team-nek, egyikük az altatásért felel, a másik pedig az elektrofiziológiai jeleket figyeli, ellenőrzi. Amennyiben az elektrofiziológiai jelek alapján problémát észlelünk, jelezzük a sebésznek, aki rögtön be tud avatkozni – mondta a Tankó Béla adjunktus, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika szakorvosa.

Az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika nagy jelentőséget tulajdonít a korszerű, a betegbiztonságot szolgáló műtét alatti betegkövetésnek. - Minden olyan korszerű eljárás elsajátítását és bevezetését fontosnak tartjuk, amellyel a betegek műtét alatti és műtétek utáni szövődményei csökkenthetők. Az elmúlt egy-másfél évtizedben egyebek között ilyen módszerek voltak az ultrahang-vezérelt helyi érzéstelenítő technikák bevezetése a pajzsmirigy és a nyakiverőér-sebészetben, de ezt a cél szolgálja az az izomlazítók hatásának követésére alkalmas műtői monitor, amelynek fejlesztésében az utóbbi évtizedben klinikánk meghatározó szerepet vállalt – nyilatkozta Fülesdi Béla egyetemi tanár, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója.

A teljes csavarstimulálással kiegészített új eljárást rutinszerűen egy hónapja alkalmazzák a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Idegsebészeti Klinikán, ahol – országos profilú intézményként – hetente 2-4 ilyen műtétet végeznek. 

Fotó: Unideb.hu

Kapcsolódó hírek