• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Bővítheti onkológiai eszközparkját a Szegedi Tudományegyetem

Regionális hírek 2023.05.09 Forrás: MTI
Bővítheti onkológiai eszközparkját a Szegedi Tudományegyetem

A fejlesztés egyik célja az SZTE molekuláris patológiai vizsgálatokhoz szükséges eszközparkjának bővítése.

Az onkológiai ellátás diagnosztikai és terápiás eszközparkját fejlesztik mintegy 800 millió forintból, uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

A közlemény szerint Magyarország a daganatos betegségek előfordulását és az ezek okozta halálozást vizsgálva is vezető helyen áll az Európai Unió országai között. A daganatos betegségek okozta halálozás csökkentésének egyik fontos eszköze a korai felismerés, és az időben megtörténő szakszerű kezelés, ennek legfontosabb hátterét a Dél-Alföldön az SZTE diagnosztikai és terápiás egységei szolgáltatják.

Az SZTE-nek mint a régió legmagasabb szintű ellátást nyújtó egészségügyi intézményének az onkológia területén is széles körű és nagy esetszámú a szűrési és diagnosztikus tevékenysége, jelentős számú és változatos onkológiai terápiát folytatnak.

A hatékony és eredményes terápia kritikus sikertényezője az onkológiai terápia személyre szabása és a terápia elindításához szükséges idő minimalizálása.

A fejlesztés egyik célja az SZTE molekuláris patológiai vizsgálatokhoz szükséges eszközparkjának bővítése. A daganatok pontos jellemzőinek ismerete nélkül napjainkban nem állítható fel terápiás terv. A legtöbb daganat esetén már elérhetők olyan gyógyszerek, melyek célzott kezelésként csak adott molekuláris genetikai eltérés esetén alkalmazhatók, ilyenkor viszont a standard kezelésekhez viszonyítva jóval hatékonyabbak.

A felfedezett betegségek terápiájának meghatározása elképzelhetetlen a betegség szövettani karakterizálása nélkül, ehhez a megfelelő mintavétel meghatározó jelentőségű. A daganatos betegségek kezelése során az SZTE-n évente csaknem ezerötszáz alkalommal végeznek valamilyen képalkotó eljárást, jellemzően ultrahang- vagy CT-vezérelte mintavételt. Az egyetemen egyre többször végeznek palliatív műtét helyett radiológiai beavatkozásokat is. A mintavételt segítő képalkotó berendezések beszerzése mellett ezeket segítik az új sugárterápiás eszközök.

Az SZTE-n fejlesztik a vastagbél-, valamint a gyomor-bélrendszeri daganatszűréshez használt eszközöket is. Olyan endoszkópos tornyot, monitort és endoszkópokat állítanak üzembe, melyek alkalmasak a teljes tápcsatorna áttekintésére.

Az onkológiai elváltozások korai felismerését és a páciensek gyorsabb gyógyulást segítő fejlesztések idén őszre fejeződnek be.