• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Budapestnek a szolidaritás városává kell válnia

Regionális hírek 2019.12.04 Forrás: MTI
Budapestnek a szolidaritás városává kell válnia

A főpolgármester szándéknyilatkozatot írt alá a sérült gyermeket nevelő családok érdekképviseletének vezetőjével. 

Budapestnek a szolidaritás városává kell válnia, ezért a főváros mindent megtesz, hogy a fogyatékossággal élők és az idős rokonaikat ápoló emberek ne érezzék azt, egyedül maradnak a problémáikkal - mondta Karácsony Gergely főpolgármester kedden, mielőtt szándéknyilatkozatot írt alá a sérült gyermeket nevelő családok érdekképviseletét ellátó Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület vezetőjével.

A fogyatékos emberek világnapján tartott aláíráson a főpolgármester úgy fogalmazott: Budapestnek olyan várossá kell válnia, amelynek van szíve. Budapest végre olyan város lesz, amely lépéseket tesz azért, hogy mindenki hozzáférhessen, például a közösségi közlekedéshez és mindenki eljuthasson azokba a közintézményekbe, ahol dolgait intéznie kell.

Budapest olyan város lesz, ahol a fogyatékossággal élő embereknek és azoknak, akik az idős rokonaikat ápolják, "nem kell azt érezniük, hogy egyedül maradnak a problémáikkal" - sorolta azt ígérve, hogy a főváros mindig bevonja majd az érintetteket a róluk szóló döntések meghozatalába.

Karácsony Gergely elmondta, hogy a szándéknyilatkozathoz tizennégy az érintetteket képviselő civil szervezet csatlakozott. A vállalás a főváros egészére vonatkozik, azokat a kerületekkel közösen tudják teljesíteni - tette hozzá. A főpolgármester rámutatott arra is, a város vezetésére vonatkozó tíz pont egyike az, hogy Budapest fellép az egyenlőtlenségek mérséklése és az egyenlő bánásmód érdekében.

Karácsony Gergely szerint amikor a fogyatékos emberek problémáiról beszélünk, akkor érdemes felhívni arra a "fogyatékosságunkra" a figyelmet, amely a többségi társadalomra is vonatkozik. "Talán éppen az önzés és a szolidaritás hiánya az a közös fogyatékosságunk, amely megnehezíti azt, hogy ez a város mindannyiunk közös otthona legyen" - fogalmazott Karácsony Gergely, rámutatva: ezen a fogyatékosságon szeretnének változtatni.

Csordás Anett, az egyesület elnöke, a tizennégy csatlakozott szervezet képviseletében elmondta, hogy tizenhat kerület már aláírta a szándéknyilatkozatot, további öt már tárgyal arról. "Bízunk abban, hogy (...) elindul egy virágzó együttműködés, és, hogy egy év múlva valós, látható változásokról számolhatunk be" - fogalmazott.

A közreadott szándéknyilatkozatban az áll: a fővárosi önkormányzat egyetért azzal, hogy a fogyatékossággal élő embereket, vagy idős rokonaikat otthon ápolókat, illetve az önállóan, de segítségre szoruló, fogyatékossággal élő embereket ellátó szociális alapszolgáltatások fejlesztése közös ügy, ezért vállalja a következő öt évben a kerületekkel való együttműködést.

A főváros vállalja: megvizsgálja jogi és pénzügyi lehetőségeit annak, hogy a fogyatékossággal élő embereknek méltó és elérhető lakhatási körülményei legyenek Budapesten; felülvizsgálja az esélyegyenlőségi programját; támogatja a nap 24 órájában elérhető személyi segítő szolgáltatás kialakítását; támogatja, hogy az érintettek számára a 23 kerületet átfogó, elérhető információs bázist alakítsanak ki; lépéseket tesznek, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően hozzáférhetőek legyenek a középületek a fogyatékossággal élő emberek számára.

A vállalás szerint a fővárosi önkormányzat a "semmit rólunk nélkülünk" elv alapján döntései előkészítésébe bevonja az érintett civil szervezeteket is. A szándéknyilatkozat a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyásával lép majd hatályba.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink