• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

  • Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

   Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Csaknem 900 milliós forrás a szolnoki kórház eszközfejlesztésére

Regionális hírek 2023.09.27 Forrás: Weborvos
Csaknem 900 milliós forrás a szolnoki kórház eszközfejlesztésére

A projekt 799 810 034 Ft európai uniós, valamint 87 273 316 Ft összegű vis maior támogatási összeg felhasználásával valósult meg.

Befejeződött a szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet onkológiai és kardiológiai eszközparkjának fejlesztése. A csaknem 800 millió forint európai uniós, valamint 87,3 millió forint vis maior beruházás célja a kórház kardiológiai és onkológiai betegellátó egységeinek korszerűsítése, modernizálása, a gyógyító munka feltételeinek javítása volt – derül ki az intézet közleményéből.

Kardiológiai fejlesztési elemek:

Az intézet kardiológiai osztályának a 2003. novemberében felújított régi sebészeti épület és átadott új hotelszárny ad otthont, ahol 66 ágyas aktív (30 ágy általános, 30 ágy hemodinamika, 6 ágy őrző) és 10 ágyas rehabilitációs részleg került kialakításra, európai színvonalú, korszerű körülményeket teremtve az orvosok és a szakdolgozók munkájához.

Jelen pályázat keretében valósult meg a csaknem 20 éves hemodinamikai asztal cseréje. A hemodinamikai asztal telepítése mellett sor került a kontrasztanyag adagolás biztosításához egy darab kontrasztanyag pumpa beszerzésére. A koronarográfia és angioplasztika beavatkozások egyes típusaihoz évek óta nemzetközi ajánlás a koronariák intrakoronáriás ábrázolása, ennek érdekében került sor mobil IVUS berendezés üzembe helyezésére.

A hemodinamikai laborban egyéb eszközök is cserére szorultak, így a pályázat keretében még 1 db defibrillátor, 1 db nagyfrekvenciás vágókészülék és 18 db nyakvédős ólomköpeny került beszerzésre.

A betegbiztonság növelése, a betegellátás színvonalának emelése érdekében telemetriás monitor rendszer került felszerelésre az első emeleti részlegen központi monitorral, 6 ágy monitorozásával.

Onkológiai fejlesztési elemek:

Az intézet manuális osztályain az onkosebészeti eljárások az esetek nagyságrendileg felét teszik ki. A pályázat keretein belül az alábbi szakterületekhez kapcsolódóan kerültek új eszközök beszerzésre:

Urológia: merev optikus mintavételi eszköz, bipoláris rezektoszkóp, laparoszkópos torony;

Gasztroenterológia: endoszkópos torony gasztroszkóppal, kolonoszkóppal, videoduodenoszkóppal;

Sebészet: laparoszkópos torony, sebészeti feltáró rendszer, laparoszkópos fejjel bíró UH készülék; és operációs mikroszkóp;

Idegsebészet: idegsebészeti fúrómotor és operációs mikroszkóp;

Pulmonológia: nagyfrekvenciás vágókészülék;

A fájdalomambulanciára a daganatos betegek fájdalomcsillapításához egy rádiófrekvenciás fájdalomcsillapító készülék beszerzése történt meg. A hematológiai profilú belgyógyászati osztályra 1 db magasabb tudású, oktatásra is alkalmas mikroszkóp beszerzését hajtottuk végre.

Az onkológiai osztályon a citosztatikus kezelések nagy része ambulanter történik. A betegellátáshoz elengedhetetlen a mai kor elvárásainak megfelelő kényelemmel bíró kezelőszék biztosítása, melyből 9 db került kihelyezésre a betegellátás színvonalának emelése érdekében. Az onkológiai eszközpark fejlesztése keretében 1 db kompletten felszerelt újraélesztő kocsi került kihelyezésre az onkológiai osztályra – zárul a közlemény.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink