• nátha
    • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

      Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

    • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

      Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

    • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

      A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

  • melanóma
    • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

      Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

    • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

      A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

    • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

      Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • egynapos sebészet
    • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

      Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

    • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

      Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

    • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

      Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Csaknem az összes EFOP-os forrást odaítélték már

Regionális hírek 2019.11.26 Forrás: MTI
 Csaknem az összes EFOP-os forrást odaítélték már

Az elmúlt hónapokban két új pályázati felhívást tettek közzé, mindkettőt az egészségügy területén.

A teljes összeg 99 százalékát odaítélték már az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) csaknem ezermilliárd forintos, 2014-2020-as keretéből, ez több mint 968 milliárd forintot jelent - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára kedden Pécsen. Vitályos Eszter az EFOP éves konferenciáját megelőző sajtótájékoztatón kiemelte: a program fejlesztéseinek középpontjában az emberek állnak, a támogatott projektek az egészségügyi, az oktatási, a szociális és a társadalmi felzárkózást szolgálják.

Hozzátette, több mint 5500 pályázat támogatásáról született döntés, ezek közül több mint 1600-at le is zárt a kedvezményezett és az irányító hatóság, október végéig pedig a teljes EFOP-keret hetven százalékát - összesen 690 milliárd forintot - eljuttatták a kedvezményezetteknek.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az elmúlt hónapokban két új pályázati felhívást tettek közzé, mindkettőt az egészségügy területén: az egyik egészségügyi ösztöndíjak támogatását szolgálja a rezidensek és szakorvosok számára a szakorvosi képzések ideje alatt, a másik a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos kockázatok felmérését, csökkentését segíti.

Elmondta, a pécsi konferencia célja, hogy bepillantást kapjanak az érdeklődők a támogatások felhasználásába, az előadások mellett néhány projekt kiállítás formájában is megismerhető.

Huszár Richárd, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejlesztéspolitikai jogi ügyekért felelős helyettes államtitkára közölte, a 2014 és 2020 közötti uniós fejlesztési ciklusban az összes támogatási forma közül az EFOP-források felhasználása a leginkább érzékelhető a hétköznapi emberek számára, mert azok a helyben élők életkörülményeinek javítására irányulnak.

Hangsúlyozta: az Európai Unió 2021-ben induló költségvetési időszakában a humán fejlesztéseket várhatóan szintén kiemelten kezelik. 2021 és 2027 között az Európai Szociális Alap Plusz program keretében várhatóan 4,3 milliárd eurós forrás áll majd Magyarország rendelkezésére - mondta.

Kitért arra, hogy a fejlesztések középpontjában a mostani időszakhoz hasonlóan a szegénység elleni küzdelem, a családtámogatás, az egészségügy, az oktatáspolitika és a munkaerőpiaci változásokhoz szükséges alkalmazkodás támogatása áll, ugyanakkor a kormány a szociális ágazatban dolgozók körülményeit is javítani kívánja.

A pécsi konferencia alatt egészségügyi alapvizsgálatokat, szűréseket végeznek, továbbá véradásra is lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára.

Legolvasottabb cikkeink