• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Családbarát fejlesztések a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2021.02.23 Forrás: Semmelweis Egyetem
Családbarát fejlesztések a Semmelweis Egyetemen

A szülészeti klinika Üllői úti részlegének felújított családbarát osztályán látogatást tett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter.

Csaknem félmilliárd forintos pályázati forrásból valósult meg fejlesztés a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának két részlegén, illetve az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán a családbarát és családközpontú szemlélet jegyében. A szülészeti klinika Üllői úti részlegének felújított családbarát osztályán látogatást tett Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, akinek dr. Merkely Béla rektor és dr. Ács Nándor klinikaigazgató mutatta meg a megújult 13 ágyas rooming in részleget - számolt be róla az intézmény.

A Semmelweis Egyetem csaknem félmilliárd (497 millió Ft) központi költségvetési támogatást nyert el „Családbarát, családközpontú szülészeti és koraszülött intenzív ellátás infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” program 2018. évi pályázatán.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája a hazai szülészeti-nőgyógyászati és perinatológiai intenzív ellátás egyik legmeghatározóbb hazai intézménye, ahol évente mintegy 7000 szülés történik – emelte ki dr. Merkely Béla rektor. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen jelentős összeget nyertünk el ezen a pályázaton, aminek részeként szülői szobákat újíthattunk fel, új hibrid szülőszobákat is kialakíthattunk, illetve az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán a Perinatológiai Intenzív Centrumban is családbarátabbá válhat a koraszülött ellátás. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy mindenki számára biztosítsuk azt a lehetőséget, hogy az újszülöttel való találkozás a legszeretetteljesebb környezetben valósulhasson meg, így akadálymentesített helyiséget is kialakítottunk – ismertette a rektor.

A szülés mindenki életében egy rendkívüli pillanat: a kisbabának, az édesapának és az édesanyának is életre szóló élmény, éppen ezért nagy a jelentősége, hogy a szülés hol és milyen körülmények között történik – hangsúlyozta Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter fontosnak tartja, hogy az édesanyák a lehető legbiztonságosabb körülmények között szülhessék meg a kisbabájukat, és az első napokat is méltó környezetben tölthessék. A kormány éppen ezért tízmilliárd forintot fordít arra, hogy hazánkban a szülészeti osztályok megújulhassanak. A hazai 68 szülészeti osztályból 59 sikeresen pályázott és nyert el ehhez támogatást.

Jó helyre került a Semmelweis Egyetemen a fél milliárd forintos fejlesztés, hiszen sok ezer család tapasztalhatja meg itt a születés csodáját – mondta Novák Katalin. A miniszter azt is hozzátette, hogy az elmúlt tíz évben folyamatosan nő a gyermekvállalási kedv és a születésszám.

 A bejáráson dr. Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója ismertette, hogy az Üllői úti részleg 280 millió forintos pályázati forrásból újult meg. Kialakítottak két új hibrid szülőszobát is, ami lehetőséget ad arra, hogy a császármetszést Magyarországon egyedülálló módon a szülőszobán, a család jelenlétében, azaz családközpontúan végezzék el. A teljesen felújított, 13 ágyas 24 órás rooming in részlegen a babák végig az édesanyák mellett lehetnek a nap minden percében, így az igény szerinti szoptatás is megvalósulhat.

A kórtermekhez önálló fürdőszoba tartozik, külön vizsgálóhelyiséget és közösségi teret is létrehoztak az osztály páciensei számára. A pályázatban az újszülöttek és a koraszülöttek családbarát szemléletmódú ellátását  segítő  eszközöket is beszereztek mintegy 80 millió forint értékben (pl. szülő ágy, magzati monitor inkubátor, újszülött ágy, légzésterápiás készülék).

A pályázat részeként mintegy 33 millió forint értekben az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán a szülők elhelyezéséhez kapcsolódó fejlesztések (baba-mama szoba) történtek, bővült a klíma kapacitás, nyílászáró felújítás valósult meg, szenzoros kézfertőtlenítőket helyeztek ki, és  egy laktációs-konzultációs szobát is kialakítottak. Továbbá a pályázat keretében családbarát fejlesztések történtek a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Baross utcai részlegén is mintegy 102 millió forintos pályázati forrásból.  (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink