• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Családbarát lett a Semmelweis Egyetem

Regionális hírek 2022.12.01 Forrás: Semmelweis Egyetem - Weborvos
Családbarát lett a Semmelweis Egyetem

A felsőoktatási intézmény Kopp Mária munkássága révén a mozgalom bölcsőjének tekinthető.

Együttműködési megállapodást írt alá a Semmelweis Egyetem és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, mellyel céljuk a családbarát szemléletet népszerűsítése a felsőoktatásban. Az aláírás egyben azt is jelenti, hogy a felsőoktatási intézmény elnyerte a Családbarát Egyetem címet. 

A párkapcsolattal, családi élettel összefüggő kurzusok hirdetése, ahhoz tartozó kutatások ösztönzése, valamint a kisgyermekes hallgatók és munkatársak számára a gyermekek ellátását szolgáló infrastruktúra fejlesztése csak néhány azon intézkedések közül, melyek az együttműködés tevékenységi körébe tartoznak.

A megállapodást a Semmelweis Egyetem részéről, dr. Merkely Béla, az egyetem rektora írta alá, aki köszöntőjében kiemelte: a család a közösség alapegysége, legtöbbünk számára az élet legfőbb célját és értelmét is a család jelenti. Beszédében felidézte Kopp Mária, az egyetem 10 éve elhunyt professzorának emlékét, aki nagyon sokat tett a magyarság lelki állapotának jobbításáért. Nélküle a Semmelweis Egyetem sem tölthetne be központi szerepet e téren. Az általa indított program alapjain indult el a Semmelweisen a Családbarát Egyetem Program 2019-ben.

A rektor hozzátette: a Semmelweis Egyetem régóta elkötelezett híve, hirdetője és gyakorlója a családbarát elvnek, ám vezetőként úgy véli, nap mint nap tenni kell azért, hogy minél több hallgató, fiatal kolléga találja meg az egyensúlyt tanulás, munka és gyermeknevelés között, hiszen az intézmény legnagyobb ereje humánerőforrásában rejlik.

A rendezvényen beszédet mondott Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára is, aki szerint az egyetem innovációs képességét nem csak tudományos rangja, hanem családbarát hozzáállása is tükrözi. Megköszönte a Semmelweis Egyetemnek, hogy folyamatosan szem előtt tartja a magyar családok érdekeit, és felbecsülhetetlen értékű képzései mellett a családbarát szemléletre is odafigyel. 

Ujvári Enikő, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kuratóriumi alelnöke köszöntőjében arról szólt, hogy a Semmelweis Egyetem Kopp Mária munkássága révén a mozgalom bölcsőjének tekinthető.

Örömét fejezte ki, hogy a családok ügye az egyetem vezetése számára kiemelten fontos, hiszen az intézmény több mint tízezer dolgozója és hallgatója számára alapvető, hogy megtapasztalják: a munka és magánélet egy támogató közegben összeegyeztethető.

Az alelnök kiemelte: a mozgalom fő célkitűzése, hogy mindenki akkor vállaljon családot, gyermeket, amikor szeretne, és ne körülmények határozzák ezt meg.

Az együttműködés aláírásával a Semmelweis Egyetem csatlakozott a családbarát egyetemek közé, ugyanis a Mozgalom eddig már a Debreceni Egyetemmel, a Debreceni Református Hittudományi Egyetemmel, a Budapesti Corvinus Egyetemmel, a Szent István Egyetemmel, a Szegedi Tudományegyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, az Esterházy Károly Katolikus Egyetemmel, a Soproni Egyetemmel az Állatorvostudományi Egyetemmel, valamint a Veszprémi Egyetemmel kötött megállapodást.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem