• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

DE GYTK: út a biztos életpályához

Regionális hírek 2019.01.19 Forrás: Debreceni Egyetem
DE GYTK: út a biztos életpályához

A fiatal gyógyszerészek nagyon keresettek nemcsak itthon, hanem külföldön is.

Gyógyszergyári gyakorlatok, kozmetikumok készítésére alkalmas saját labor, új típusú nanotechnológiai eljárások és biotechnológiai gyógyszerek ismerete – komplex és gyakorlatközpontú képzéssel várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Kara.

A Debreceni Egyetem gyógyszerészhallgatói a 10 féléves osztatlan képzés során olyan tudás birtokába kerülnek, amellyel a hazai gyógyszerészet minden területén sikeressé válhatnak.

- A fiatal gyógyszerészek nagyon keresettek nemcsak itthon, hanem külföldön is. A végzett hallgatók hetven százaléka jellemzően gyógyszertárakban kezd el dolgozni. Mások kórház-klinikai szakgyógyszerészként, hatósági szakértőként vagy klinikai gyógyszervizsgálati központokban helyezkednek el – tájékoztatott Vecsernyés Miklós.

A Gyógyszerésztudományi Kar dékánja szerint a friss diplomásokra nagyszerű karrierlehetőség vár a gyógyszeriparban is.

- A munkaerő piaci igények alapvetően nem változtak, de a hangsúlyok kezdenek átalakulni. Lényeges, hogy az egészségügy különleges területeire is felkészítsük a gyógyszerészeket – fogalmazott a dékán. Hozzátette: egyre nagyobb szükség van a speciális gyógyszerészettel kapcsolatos szakemberekre, többek közt azokra a radiogyógyszerészekre, akik például a PET CT diagnosztikához használt anyag, az úgynevezett radiofarmakon minőségéért és emberbe történő beadásáért felelősek.

A képzésben kiemelt hangsúlyt kapnak a legújabb biotechnológiai úton előállított gyógyszerek, a legújabb nanotechnológia eljárások, és fókuszba kerül a betegekkel való bánásmód, valamint a farmakovigilancia, vagyis a gyógyszerek mellékhatásainak figyelése, nyomon követése is.

A Debreceni Egyetem gyógyszerészképzését a gyakorlatorientált oktatás, valamint a gyógyszeriparral való rendkívüli együttműködés teszi egyedülállóan sikeressé. Az egyetem és a TEVA Gyógyszergyár Zrt. 2012-ben kihelyezett tanszéket hozott létre, így a hallgatók egy szemeszteren keresztül speciális előadásokat hallgatnak a gyógyszeriparról az ágazat szakembereitől, az órák egy részét pedig a gyárban tölthetik.

- A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségével kiépült gyümölcsöző kapcsolat eredményeként a diákoknak lehetőségük van arra, hogy hosszabb gyakorlati időt tölthessenek el az ország bármelyik nagyüzemi gyógyszergyártó cégénél. A téma iránt érdeklődő hallgatók a Richter Gedeon Nyrt. debreceni biotechnológia üzemének speciális részlegeibe is betekintést nyerhetnek – mondta Vecsernyés Miklós.

A Gyógyszerésztudományi Kar gyakorlatközpontú képzését tangyógyszertár és tanlabor is segíti. A kísérleti üzem az oktatás mellett alkalmas étrend-kiegészítők és kozmetikumok fejlesztésére, valamint gyártására is.