• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Debreceni orvos lett az Európai Reumaellenes Liga főtitkára

Regionális hírek 2019.12.11 Forrás: Unideb
Debreceni orvos lett az Európai Reumaellenes Liga főtitkára

A professzor hangsúlyozta: bár a főtitkári megbízás számos utazással és teendővel jár, az első helyen továbbra is a tanszék áll.

Szekanecz Zoltánt, a Debreceni Egyetem Reumatológiai Tanszékének vezetőjét választották meg az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) új főtitkárának. A kinevezés kapcsán interjú jelent meg a Magyar Reumatológia című szaklap decemberi számában - derül ki az egyetem honlapjára feltett cikkből.

Az Európai Reumaellenes Liga (EULAR) vezetősége aránylag kevés kelet-közép-európai és magyar tagot számolt, ennek ellenére töltöttek be már magyarok fontos pozíciókat. Kinevezésem tehát folytatólagos szakmapolitikai siker az ország számára – fogalmazott Szekanecz Zoltán a vele készült interjúban.

A Magyar Reumatológusok Egyesületének hivatalos kiadványában olvasható cikkben a professzor kiemelte, hogy a DE Általános Orvostudományi Kar Reumatológia Tanszékének vezetőjeként, valamint 2012 óta a Magyar Reumatológusok Egyesületének elnökeként lehetősége volt a külföldi kapcsolatépítésre.

A tanszéken aktív tudományos életet folytatunk, évente 20-25 közleményt publikálunk. Több szálon sikerült csatlakoznunk a nemzetközi vérkeringéshez. Hat éve képviselem az országot az EULAR oktatási bizottságában, ahogyan egyébként több magyar kolléga is tagja különböző EULAR bizottságoknak – részletezte a kinevezésig vezető utat a debreceni szakember, akit a hazai egyesület jelölt a pozícióra, majd az európai szervezet idei, madridi konferenciáján választották meg.

A cikkből az is kiderül, hogy az EULAR kardiovaszkuláris társbetegségekkel foglalkozó bizottságában Szekanecz Zoltán a 2009-es alapítás óta jelentős szerepet vállal.

A gyulladással járó reumatológiai kórképeknél a gyulladás következtében más szervrendszerek is megbetegszenek, fokozódik az érelmeszesedés, ezért van, hogy az arthritises betegek gyakran stroke-ban vagy szívinfarktusban halnak meg. Fontos, hogy a reumatológusok saját szakterületükön túlra is tekintsenek, és gondoljanak a társbetegségekre. Ez a téma mára az egyik legforrongóbb területté vált, így külön öröm, hogy nekünk Debrecenben ez a fő fókuszunk – emelte ki az interjúban Szekanecz Zoltán.

A Debreceni Egyetem reumatológus professzora kitért arra is, hogy bár a főtitkári megbízás számos utazással és teendővel jár, de egyetemi feladatai emiatt nem szorulhatnak háttérbe és első helyen továbbra is a tanszék áll.

Szekanecz Zoltán főtitkárként legfontosabb céljának a tagországok homogenizálását tartja. Meglátása szerint jelenleg a munkacsoportok 90 százalékát nyugat-európaiak alkotják, de bízik benne, hogy a jövőben kelet-közép-európai szakemberek is részt tudnak és akarnak majd venni a nemzetközi munkában.

A teljes interjú Magyar Reumatológia decemberi számában olvasható, vagy ide kattintva letölthető.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink