• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Diabétesz Centrumot hozott létre Újbuda Önkormányzata 

Regionális hírek 2023.11.13 Forrás: Weborvos
Diabétesz Centrumot hozott létre Újbuda Önkormányzata 

Az új egység otthonközeli diabetes és pumpacentrumként gyakorlatilag teljes körű szakmai ellátást tud nyújtani.

A cukorbetegség diagnosztikáját, kezelését biztosítja az az egészségügyi intézmény, amelyet Újbuda Önkormányzata önerőből hozott létre a kerületben. A Diabétesz Központ vagy más néven ’Felnőtt és gyermek anyagcsere és diabetológia centrum’ páciensei életmód tanácsadáson is részt vehetnek - adta hírül az önkormányzat közleményben.  

Dr. László Imre, Újbuda polgármestere a megnyitón arról beszélt, hogy a Szent Kristóf Szakrendelőben már 2014 óta akkreditált felnőtt diabétesz szakellátó hely működik, mely 2020 óta akkreditált gyermek diabéteszes centrum létrehozásával is bővült. „A folyamatosan emelkedő betegszám miatt a betegek szakszerű ellátásához szükségszerű volt a rendelkezésre álló helyiségek számának növelése, kulturált betegellátó helyek kialakítása. Ezért Újbuda Önkormányzata úgy döntött, hogy nem várunk másokra, saját kezünkbe vesszük a sorsunkat, vagy pontosabban fogalmazva a kerületi érintett, és potenciálisan veszélyeztetett polgárok sorsát” – idézte a polgármestert a közlemény.  

A központban négy orvosi rendelő, a betegséggel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók elsajátítására alkalmas helyiség, dietetikai rendelő és nővérszobák kapnak helyet. A nyitás után hét szakorvos kezdi meg a munkát, őket edukátorok és szakasszisztens segíti majd. A Szent Kristóf Szakrendelő részeként működő létesítményben felnőtt és gyermek diabetológiai, endokrinológiai és nephrológiai szakrendelések válnak elérhetővé, évente közel húszezer eset ellátását lehetővé téve. Ez elsősorban a kerületben élő emberek számára jelent segítséget, de a szabad kapacitás függvényében területen kívüli betegek ellátására is lehetőség nyílhat.  

Dr. Lehoczky Péter Gábor, a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója arról beszélt, hogy a létesítmény kuriózumnak számít, mivel otthonközeli diabetes és pumpacentrumként gyakorlatilag teljes körű szakmai ellátást tud nyújtani. „Mindezt szeretnénk főzőtanfolyamokkal kiegészíteni, illetve a mozgásterápiás kurzusok segítségével csökkenteni a gyógyszerfelhasználást, továbbá prevencióval, teljeskörű életmódtanácsadással és dietetikai, lehetőségekkel a XXI századi gyógyítást biztosítani a betegeknek.  

A központ november 13-tól, a hét négy munkanapján várja a betegeket, decembertől várhatóan tovább bővül a rendelési idő.  

Legolvasottabb cikkeink