• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Egészségtechnológiai campus lesz az egykori győri kórházban

Regionális hírek 2022.03.02 Forrás: Weborvos
Egészségtechnológiai campus lesz az egykori győri kórházban

A prezentációból kiderült, az első ütem terveiben négy épület felújítása szerepel.

A Széchenyi István Egyetem egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot alakít ki a győri Zrínyi utcai, volt kórházi épületegyüttes megújításával, ahol az oktatás, a kutatás-fejlesztés és a szolgáltatások egy helyen lesznek megtalálhatók. Az intézmény ebben olyan elismert partnerekkel működik együtt, mint a budapesti Semmelweis Egyetem és a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház - áll a Széchenyi István Egyetem közleményében.

Mint írják: a Zrínyi utcai volt kórház Győr egyik meghatározó létesítményegyüttese. Az ingatlan korábban a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház telephelye volt, majd a vagyonjuttatási törvény értelmében tavaly novemberben a Széchenyi István Egyetem vette birtokba. Az intézmény 2,7 hektáros, 15 épületből álló ingatlanon egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot hoz létre, amelynek programindító rendezvényét március 1-jén tartották.

Az eseményen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt hangsúlyozta: a magyar innovációs teljesítményben az egészégügyi, egészségipari kutatásoknak kiemelt szerepük van, amit az is mutat, hogy az Innovációs Alap direkt ráfordításainak mintegy 40 százaléka e területekre jut. „A Magyarországon működő vállalatok és az egyetemek 2016-hoz képest mára 400 milliárdról 800 milliárd forintra növelték a kutatás-fejlesztésre fordított összeget. A kutatók száma 2010 óta ugyancsak megduplázódott hazánkban” – mondta a miniszter.

Palkovics László hozzátette: a Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem együttműködése nemcsak kiváló technológiai, innovációs és tudományos eredményeket fog hozni, hanem hozzájárul Győr és környéke egészségügyi ellátásának javulásához is. Erre – szögezte le – garancia a Petz-kórházzal kialakított partnerség is.

Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke prezentációban mutatta be a fejlesztést a meghívottaknak. „Az első ütem terveiben négy épület felújítása szerepel. Ez lehetőséget nyújt a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kara oktatási portfóliójának bővítésére. A Semmelweis Egyetemmel és a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal együttműködve olyan új, hiánypótló, vonzó és gyakorlatorientált képzéseket indítunk, mint a konduktív pedagógia, a gyógytornász, a dietetikus, valamint a kihelyezett Pető Pont” – sorolta.

Megjegyezte: kutatóik telekommunikációs, informatikai és anyagtudományi területek orvostudományi hasznosítását vizsgálják meg a Semmelweis Egyetem kutatóival közösen, amiből piacképes, gazdaságilag is sikeres szolgáltatások és technológiák jöhetnek létre. „Fontosnak tartjuk azt is, hogy minőségi, modern infrastruktúrával támogatott egészségügyi szolgáltatásokat alakítsunk ki, a hatékony prevenció és egészségmegőrzés érdekében” – emelte ki, egyúttal köszönetet mondva a kormánynak a támogatásért, amit az egyetem a program indításához a Területi Kiválósági Központ pályázat során megkapott.

Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenységek során a Széchenyi István Egyetem által magas szinten művelt különböző tudományterületek kapcsolódhatnak össze és erősíthetik egymást az egészségtechnológiai innovációk érdekében. „Ennek során támaszkodhatunk az egészségügy területén meglévő tapasztalatainkra is, hiszen az egészségügyi képzés két és fél évtizedes múltra tekint vissza egyetemünkön” – hangsúlyozta.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy legfőbb céljuk az állampolgárok egészségi állapotának fejlesztése, amelyhez a legmagasabb szintű oktatási, kutatás-fejlesztési, innovációs és betegellátási tevékenységgel kívánnak hozzájárulni. „Ahhoz, hogy intézményünk még inkább előreléphessen, nemzetközi szinten is versenyképes legyen, válaszolni tudjon a 21. századi technológiai kihívásokra, együttműködésre, tudásunk megosztására van szükség. A Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem küldetése közös: olyan technológiai fejlesztéseket szorgalmazunk, amelyek nemcsak az egyetemek presztízséhez és kutatási infrastruktúrájához járulnak hozzá, hanem előbbre viszik a magyar egészségügyet is” – hangoztatta - zárul a közlemény.

Fotó: Májer Csaba József

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink