• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Egészségturizmus-szervezőket képeznek Gyulán

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

A gyógyturizmushoz kapcsolódva egészségügyben és menedzselésben egyaránt jártas szakembereket képeznek szeptembertől Gyulán.

A Tessedik Sámuel Főiskola Egészségügyi Intézete új, hároméves képzést honosít meg Gyulán: az egészségügyi szervező alapszakra építve államilag finanszírozott képzésben harminc nappali és ugyanannyi levelező tagozatos hallgató kezdheti meg a tanulmányait szeptembertől.

Köteles Lajos főigazgató elmondta: az egészségügyi, informatikai, gazdasági és jogi alapismeretek mellett hallgatóik turizmuspszichológiát, a wellness termékcsoportok ismeretét, vízgyógyászatot, gyógynövényismeretet, táplálkozástant tanulnak, alternatív gyógyítási technikákkal ismerkednek meg. A tananyag részeként elsajátítják a szakterülethez kapcsolódó uniós ismereteket, pályázatírást és médiaismereteket tanulnak, s országszerte több helyen gyakorolva szerezhetik meg az önálló munkavégzéshez szükséges rutint. Az oktatásra érettségivel rendelkezők éppúgy jelentkezhetnek, mint diplomások, költségtérítés hallgatóknak a képzés félévente 120 ezer forintba kerül.

Előzetes felmérések szerint országszerte szükség volna a gyógyfürdőkben, a szállodákban és szabadidőközpontokban olyan jól képzett turisztikai szakemberekre, akik idegenforgalmi képesítésük mellett az egészségügy területén is jártasak. Szakmai fórumokon többször elhangzott: az utóbbi években – javarészt a Széchenyi-terv által biztosított forrásokból – véghezvitt fürdőfejlesztésekkel ugyan minden régióban versenyképes szolgáltatásokat biztosító gyógyfürdő komplexumokat alakítottak ki, ám több helyen hiányoznak azok a szakemberek, akik az egészségügy, a gazdaság és a turizmus területén egyaránt jártasságot szerezve az új szolgáltatásokat magas színvonalon menedzselni is tudnák.

Egyre többen ismerik fel, hogy az elsősorban a nyári idegenforgalomra épülő hazai turizmus fejlesztésének hagyományos lehetőségei kimerülőben vannak. A nemzetközi piacon olcsó és színvonalas szolgáltatásokat nyújtó új turisztikai hatalmak jelentek meg: távol-keleti országok, óceánok szigetvilágában kiépült turista paradicsomok, nyugati turisták előtt megnyíló egzotikus ázsiai országok kínálják rekreációs csomagjaikat. A kibontakozott ár- és színvonalversenyben Magyarország idegenforgalma csak egyes területeken lehet versenyképes.

A nemzetközi szinten elvárt infrastrukturális és szolgáltatási színvonal megteremtésének hatalmas költségei miatt a néhány hónapra szorítkozó hazai szezonban ezek a befektetések nem vagy csak lassan térülnek meg. Az ország számára a gyógyvízkincsre épülő egészségturizmus komplex hálózatának megteremtése jelenthet új, versenyképes fejlesztési alternatívát. Az egészségturizmus szolgáltatási rendszereinek kiépítése pedig az egyik legalkalmasabb területe a szolgáltatásfejlesztésre épülő új stratégiának – áll az egészségturisztikai szakemberképzés helyzetét elemző, rendelkezésünkre bocsátott áttekintésben.

Köteles Lajos arról tájékoztatott: előkészítés alatt áll az olaszországi Padovai Egyetemmel közös master-szint kialakítása is, amelynek keretében beindítanák a nemzetközi gyógyturizmus-szervező szakirányt is. Bíznak abban, hogy az új képzési forma nemcsak a magyarországi, hanem az erdélyi és vajdasági hallgatóknak is felkelti az érdeklődését, mivel a határokon túl is jelentős erőfeszítéseket tesznek a gyógy-idegenforgalom fellendítéséért.

Az ősszel beinduló egészségturisztikai képzés mellett Gyulán februártól három féléves, új szakirányú szakmai programok is indulnak egészségügyi prevenció és wellness, valamint keleti egészségfejlesztési technikák területen.

Legolvasottabb cikkeink