• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Egészségügyi menedzser mesterképzés indul a győri egyetemen

Regionális hírek 2024.02.08 Forrás: Weborvos
Egészségügyi menedzser mesterképzés indul a győri egyetemen

Több tudományágat érintő tudást adnak, nemcsak egészségügyi, hanem társadalomtudományi alapdiplomával is lehet jelentkezni.

A győri Széchenyi István Egyetem új mesterszakán olyan szakembereket képeznek szeptembertől, akik az egészségügyi rendszer különböző szintjein láthatnak el vezetési, szervezési feladatokat, és képesek az egészségügyi szervezetek hatékony működtetésére. Az Egészség- és Sporttudományi Karon induló képzésre február 15-ig lehet jelentkezni - adta hírül az intézmény közleményben.

Az itt végző szakemberek az egészségügy bármely területén – a fekvő- illetve járóbeteg-ellátásban, magán- és állami fenntartású intézményekben, a nonprofit szektorban, egészségügyi szolgáltatóknál és az egészségüggyel szoros kapcsolatban álló egyéb cégeknél – közép- és felsővezetőként, akár orvos-igazgatóként vagy ápolási igazgatóként is elhelyezkedhetnek.

„Jelentős az igény arra a tudásra, amit az új szak kínál. Egyetemünk szoros kapcsolatot ápol a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal, és ez az együttműködés garantálja, hogy a magas színvonalú elméleti képzés mellett megfelelő gyakorlati ismereteket is nyújtsunk hallgatóinknak” – fogalmazott dr. Somogyi Angéla,  a kar dékánja.

Hozzátette, az egykori győri Zrínyi utcai kórházi épületekben megépülő Egészségtechnológiai Campus a jövőben kitűnő, innovatív környezetet biztosít a képzéshez. „Mesterszakunk jó lehetőséget kínál az alapképzésben részt vevő hallgatóinknak, de az egész országból várjuk a már egészségügyi területen dolgozó, magukat továbbképezni szándékozó szakembereket is. Több tudományágat érintő tudást adunk, nem véletlen, hogy nemcsak egészségügyi, hanem társadalomtudományi alapdiplomával is lehet jelentkezni” – hangsúlyozta a dékán.

A négy féléves szak az alkalmazott egészségtudományok, a közgazdaság-tudomány és az egészségügyi menedzsment területén is széles körű ismeretekkel ruházza fel a hallgatókat. Az oktatott tárgyak a betegútmenedzsmenttől az egészség-gazdaságtanon, az egészségpolitikán és az egészségügyet támogató informatikai rendszereken át egészen a HR- és vezetői ismeretekig terjednek. A második félévtől klinikai ellátást biztosító gyakorlóhelyeken teljesítenek szakmai gyakorlatot a mesterképzésben részt vevők.

Hermann Csaba, a Petz-kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának osztályvezető főorvosa, a győri egyetem Klinikai Készségek Tanszékének egyetemi docense az új mesterképzés szakfelelőseként elmondta: nagyon fontos, hogy a vezető pozíciót betöltő egészségügyi szakemberek megfelelő menedzseri ismertekkel rendelkezzenek, hiszen jelentős erőforrásokról döntenek. „Nem elég jó orvosnak lenniük, menedzseri szemléletre, vezetői kompetenciákra, gazdálkodási ismeretekre van szükségük. A hatékony működtetéshez tehát az új mesterképzésünk elengedhetetlen tudást ad” – fogalmazott. Megjegyezte, a képzés azoknak is hasznos, akik gazdasági területről érkeznek, de egészségügyi intézmény menedzsmentjében dolgoznának, hiszen megismerhetik a szektor sajátosságait.

A szakfelelős hangsúlyozta, hogy erősen gyakorlatorientált oktatásban részesülnek a jelentkezők, akik a győri mellett a kaposvári kórházban is tölthetik szakmai gyakorlatukat, de a kört további – köztük magánfinanszírozott – intézményekkel is bővíteni kívánják a jövőben. „A gyakorlati feladatok során a hallgatóknak olyan valós problémákat kell megoldaniuk, amelyekkel a kórházi vezetők is szembesülnek. Így a végzettek ismerni fogják az aktuális kihívásokat, és reagálni is tudnak majd azokra” – emelte ki a szakfelelős.

A képzésről részletes információk itt olvashatók.

Legolvasottabb cikkeink